Nega & Lepota

3 zlatna pravila za savršene kovrdže!

Kovrdžava kosa je predmet žudnje svima onima sa ravnom kosom ali neretko možemo primetiti da ovakav tip kose zahteva mnogo više nege od one ravne. Naime, kovrdžava kosa koja nije tretirana na pravi način može izgledati loše i neatraktivno, pa kako se to ne bi dogodilo valja obratiti pažnju na nekoliko ključnih pravila pomoću kojih će kovrdže baš uvek izgledati prelepo.

Kovrdžava kosa definitivno je tip kose koji zahteva određene rituale koji će je napraviti bujnom i postojanom.

Neke od najčešćih nuspojava sa kojima se susreću žene kovrdžave kose je gubitak elastičnosti, slamnati izgled te opšta nemogućnost stilizovanja raspuštene kose na lep način. Kovrdžava kosa prvenstveno mora biti pravilno ošišana kako bi lepo padala. Nadalje, vrlo je bitno da kosu perete specijalnim šamponima i da nikako ne češljate mokru kosu.

Kovrdže su poprilično lomljive i krhke, stoga nakon pranja i pre češljanja, na kosu obavezno nanesite balzam. Jednom kada ste naneli balzam, kosu širim češljem nežno počešljajte kako biste izbegli lomljenje vlasi te po mogućnosti osušite na suncu ili fenom koji ima poseban dodatak za kovrdže.

Sledeće pravilo koje je takođe vrlo bitno je korišćenje peškira. Zamotavanje kose u peškir lomi svaki tip, stoga kosu sa peškirom doslovno treba samo da protresete i da je pustite da se suši. Kosa u peškiru napraviće to da svaka vlas ide u neodređenom smeru, te ne pada lepo, a ono što je posebno kod kovrdžave kose jeste da ju je jako teško popraviti.

Poslednja stavka tiče se preparata za stilizovanje kovrdža. Ono što morate imati u svojoj kolekciji je pena za kovrdže koju nanesete nakon pranja i pre sušenja kose. Ovaj proizvod obuzdaće kosu koja će potom ravnomerno padati i biti postojana.

Osim pene za kosu, definitivno se preporučuju i hranjiva ulja na prirodnoj bazi koja kosu štite, a posebno vrhove i čine je mekom i lepršavom.

Za kraj, bilo bi vrlo dobro da šamponi koje koristite budu bez dodatnih hemikalija u vidu sulfata i silikona te da odaberete one sa što više prirodnih sastojaka. Nega kovrdžave kose je nešto komplikovanija, ali uz pravilne korake postaje rutina i navika koja će vam vrlo dobro doći i to ne samo zbog izgleda, već i generalnog zdravlja kose.

(Fashion.hr)