ŽIVOT

5 KORAKA DO ZEN BAŠTE: Minijaturna oaza mira za stan ili kancelariju

Uređivanje zen bašte predstavlja najbolji lek protiv svakodnevnog stresa i možete je kreirati po sopstvenoj želji.

Vekovima su japanski zen majstori uzgajali bašte sa harmonično uređenim kamenjem i izgrabuljanim šljunkom i tako kreirali tiha utočišta za kontemplaciju i meditaciju. Ukoliko nemate dovoljno prostora za baštu sa kamenjem i šljunkom u pravoj veličini, minijaturna zen bašta će biti odlična zamena.

Umesto šljunka, u minijaturnu zen baštu možete staviti pesak, sitne kamenčiće i prirodne elemente kao što je trava. Zen bašta, osim što lepo izgleda, ima funkciju da podstiče vašu umnu snagu, doprinese boljoj koncentraciji i bude vaša oaza mira i spokoja u malom. Uređivanjem zen bašte razvićete svoju kreatinosti maštu. Danas, možete kupiti već napravljene zen bašte ali smo sigurni da ćete više uživati u procesu pravljenja bašte koja će biti vaša lična kreacija.

Predlažemo vam kako da u pet koraka napravite svoju sopstvenu, mini zen baštu:

1. Biće vam potrebna jedna plitka plastična ili drvena kutija. Ukoliko želite da izgleda što autentičnije, bilo bi poželjno da kutija bude od drveta mada možete iskoristiti i staklene, akrilne ili keramičke činije ili čak dublje poslužavnike od metala, drveta, bambusa itd. Ukoliko želite da budete kreativni možete pokušati da sami napravite odgovarajuću kutiju, prema željenim dimenzijama. Najvažnije je da stranice kutije budu dovoljno visoke kako biste unutra mogli da ubacite pesak. Oblik kutije za mini zen baštu je najčešće pravougaoni ali ne nužno.

2. Nabavite čist pesak ili vrlo sitan šljunak za kutiju i napunite je njime. Vodite računa da ne kupujete silikonski pesak jer može biti prilično štetan ako se udiše.

3. Kupite ili napravite minijaturne grabuljice. Možete ih napraviti od iverice i drvenog klipa ili jednostavno improvizujete i koristite nešto čime ćete moći da izravnate ili napravite šare na pesku. (upotrebite neki mali češalj koji ćete zalepiti za drveni klip ili kupite čvrste plastične viljuške)

4. Pronađite ili kupite par kamenčića koji vam se dopadaju. Svaki minijaturan predmet koji imate, može da se uklopi u vašu zen baštu a naročito predmeti koje ste skupili u prirodi prilikom šetnje ili odmora, kao što su borove šišarke, žirevi, morske školjkice ili staklo iz mora, grančice itd. Možete staviti predmete koji za vas imaju posebno značenje ili neke koji vam se jednostavno dopadaju zbog svog oblika, teksture, boje… U ovom kreativnom procesu, jedino što je zapravo bitno je da vam se dopada bašta, njen izgled, energija, oblik itd. Kamenčići u zen baštama najčešće simbolizuju planine.

5. Kada rasporedite elemente po bašti, malim grabuljicama napravite šare po pesku u obliku talasa, izuvijane ili ravne. Šare koje pravite na pesku simbolizuju elemet vode a zen sveštenici prave te šare kako bi vežbali koncentraciju.

Zen bašta je odličan protivotrov za stres koji donosi savremeni način života. Kada god osećate da ste pod stresom, preuređujte svoju zen baštu. Kontemplacija i unutrašnji mir mogu uticati na svežiji izgled i svakako će vam razbistriti um.

(Lovesensa)