Top forma

5 namirnica koje su neprijatelji ravnog stomaka

Određena ishrana i pravilna dijeta igraju veliku ulogu ukoliko želite da poradite na svom zdravlju, ali i izgledu – pogotovo ako želite da imate ravan stomak.. U tom slučaju postoje određene vrste hrane koje bi trebalo da izbegavate, a to su sledeće namirnice:

1. Crveno meso
Ako želite da pojačate unos proteina i ostanete na dijeti koja ima nizak udeo ugljenih hidrata, vaše namere su dobre. Ipak, ako taj protein dobijate iz loših izvora, to bi onda moglo čak da ima i obrnuti efekat i da stvori naslage na stomaku. Zato se pridržavajte proteina poput ribe, piletine i ćuretine, a iz dijete izbacite crveno meso.

2. Šećer
Već je poznato da šećer ima negativne učinke na telo, pa tako i ne čudi da je povezan s viškom masnih naslaga na stomaku. Večno izbegavanje šećera poprilično je teško, pa se s vremena na vreme možete počastiti. Najvažnije je da pripazite na količinu dnevnog unosa šećera u organizam.

3. Alkohol
Iako crno vino ima određene zdravstvene koristi, nažalost kalorije iz alkoholnih pića jednim delom budu sačuvane kao masne naslage u stomaku. To ne znači da je neophodno da prestanete da konzumirate alkohol, već samo morate da budete umereni.

4. Prerađena hrana
Poznato je da je prerađena hrana loša za organizam jer sadrži velike količine natrijuma i šećera, ali postoji još jedan razlog zašto bi takve namirnice trebalo izbegavati. Naime, one često sadrže i dodane transmasne kiseline. Te kiseline služe za produžavanje veka trajanja namirnica, ali uzrokuju i višak masnih naslaga na stomaku.

5. Mlečni proizvodi
Većina obožava ove namirnice, ali ako želite što ravniji stomak, njihova konzumacija treba da bude što umerenija. Naime, sir može da sadrži zasićene masti koje onda negativno deluju na izgled stomaka. Takođe, kod ljudi vremenom počnu problemi s probavljanjem laktoze u mlečnim proizvodima. Laktoza uzrokuje razne probavne smetnje poput nadutosti.

(zadovoljna.hr)