Dijete

5 proverenih trikova kako da kontrolišete glad i smršate do dočeka

Stalna želja za hranom je najveći krivac za izražene obline. Vreme je da se jednom zauvek rešimo našeg najvećeg neprijatelja – gladi!

U svoju dnevnu rutinu postepeno uvodite sledeće trikove i do dočeka Nove godine imaćete sigurno neki kilogram manje.

Začinite hranu
Dodajte na svoj omlet malo čilija. Iako vam se čini da ovo baš i nije preterano zdravo, malo začina je mnogo bolji izbor nego blaga hrana, jer eksplozija ukusa šalje vašem mozgu brži i jači osećaj sitosti.

Jedna jabuka dnevno
15 minuta pre svakog obroka pojedite jabuku i sigurno ćete pojesti pola porcije manje. Nedavna istraživanja pokazala su da ljudi koji konzumiraju jabuku 15 minuta pre jela, unesu 15 odsto manje kalorija tokom jela.

Naučite kada ste siti
Možete biti potpuno site, a da toga niste ni svesne. Istraživanja pokazuju da većina Amerikanaca ni ne zna kakav je osećaj biti sit i zato nastavljaju da jedu. Ako budete svaki obrok jele oko 20 minuta, bolje ćete znati kada treba da stanete.

Izbacite “lažni“ šećer
Ako osećate da ste stalno gladne, prvo treba da izbacite zaslađivače. Nadoknadite potrebu za slatkim prirodnim šećerima iz voća.

Pažljivo birajte masti
Možda vam se čini da će masti ukusnog steka biti gore nego one od avokada, ali varate se. Istraživanje pokazuje da masti orašastih plodova ili biljnih ulja bolje utiču na formiranje sala nego životinjske masti.

(Cosmopolitan)