Karijera

5 stvari koje treba da uradite na poslu do kraja 2017. godine

1. Promenite perspektivu

Niste izabrani za posao za koji znate da biste bili idealni? Opet je neko drugi unapređen, a vi osećate da ste zaslužili više? Prema Frančeski Iseli, autorki knjige Percepcija, nisu vaše znanje i veštine ono što treba da promenite, već vaš mind-set. „Ono što poručujete sami sebi oslikava se na sve oko vas, način na koji ulazite na razgovor za posao i ono što mislite u tom trenutku direktno utiče na ishod. Vaš najveći neprijatelj bi zapravo mogao da bude vaš unutrašnji glas, koji kao neverni Toma čini da se osećate nesigurno i da vas i drugi tako vide“. „Na primer, zamislite da ste pošli na planinarenje i iznenada počne pljusak. Možete na tu situaciju gledati kao na totalnu propast i biti tužni naredna dva dana, a možete i u njoj prepoznati početak nove avanture“, poručuje Iseli. Naša unutrašnja perspektiva ima neverovatan uticaj na tok stvari koje nam se dešavaju. Ne možete da kontrolišete sve okolnosti, ali možete da promeniti svoj pogled na njih. Dajte sve od sebe i čuvajte pozitivan stav!

2. Budite bezobrazni

Epitet koji je koristio Donald Tramp u pominjanju Hilari Klinton – drska žena, vrlo brzo dobio je snažno značenje i pozitivnu konotaciju. Slobodno budite ponekad malo bezobraznica! Kako to da prenesete na posao? Tako što nećete tolerisati diskriminaciju, nepristojne komentare i mizoginiju. Nije stvar u tome da treba da budete drske, već da jednostavno ne budete previše fine. Prestanite da se izvinjavate i koristite svoju moć da postignete dobro za sebe i druge.

Moćna dama – Ona koja ne odustaje. Ona zna šta želi, ne predaje se, ide do kraja i ne toleriše šovinizam.

3. Preispitajte svoj EQ

Možda imate fantastično visok IQ, to je odlično, ali ono što utiče na vaš napredak od 9 do 5 zapravo je vaša emocionalna inteligencija. Snažan EQ ne samo da vam pomaže da efikasno kontrolišete sopstveno ponašanje i emocije, već utiče i na način na koji se borite sa stresom i tenzijom na poslu. Dobar EQ vam omogućava da u svakoj aktivnosti gradite smislene veze, bilo da se družite na pauzi za kafu, bilo da zajedno radite na nekom projektu. Ukoliko ste konstruktivni, pouzdani, fokusirani i saosećajni, lako ćete izgraditi odnose iz kojih možete napredovati.

4. Osećate ljubomoru, iskoristite je!

Zavist ponekad može da bude snažan motivator ukoliko naučite da je kontrolišete. Ako ste poput svih ljudsko biće, sigurno ste do sada više puta u životu iskusili ljubomoru. Možda zvuči malo tinejdžerski, ali sigurno ste se susreli sa savršenom devojkom i njenom savršenom kosom, dečkom i unapređenjem koje je prati gde god da krene. Zavist nije najzdravija reakcija, ali nekada je neizbežna. Kad se već osećate tako, onda makar izvucite neku korist iz toga. Sagledajte šta vas najviše muči, tako ćete u stvari saznati dosta stvari o sebi – šta je to što toliko želite u svom životu.

Introspekcija

Ljubomora se ne javlja zbog drugih, već zbog nas samih. Negativna osećanja stvaraju se zbog nečega što neko drugi ima, a što mi cenimo i želimo za sebe jer ne posedujemo. Neka vam to bude budilnik, poziv da sagledate šta vam nedostaje i napravite prve korake ka pronalaženju načina da i vi to dobijete.

Odredite ciljeve

Pitajte sebe: „Koji je to kvalitet koji prepoznajete kod drugih, a vi ga nemate?“ Preduzmite praktične korake kako biste i vi zadobili te osobine. Na primer, krenite na kurs javnog nastupa ukoliko smatrate da se neko bolje i slobodnije izražava od vas. Nije lako izboriti se sa osećanjem ljubomore, ali pokušajte da se fokusirate na želju i cilj, a ne na zavist zbog tuđeg uspeha. Iskoristite ta osećanja kao okidač za sopstveni razvoj.

5. Ućutkajte unutrašnjeg kritičara

Pomislite samo na Emu Votson, uspešna je u svim oblastima kojih se dotakla. Od diplomiranja na prestižnom univerzitetu, besprekorne role u rimejku priče „Lepotica i zver“ do ozbiljnog aktivizma u okviru rada UN. Pa zašto je onda u skorašnjem intervjuu rekla da se o seća kao prevarant – pominjući impostor sindrom, zbog koga joj se čini da ništa što je uradila nije istinski vredno i ne uspeva to da doživi kao lično istinsko postignuće. Sindrom varalice često pogađa uspešne žene i čini da se osećaju loše u svom poslu ne prihvatajući sopstvene uspehe i kvalitete kao svoju realnost. Dosta je bilo sa sumnjom i prikrivanjem, postanite najglasnija navijačica na poslu, naravno u svoju korist.

(Cosmopolitan)