Putovanja

6 ODLIČNIH razloga da krenete na letovanje SAME

Letnje temperature su stigle i naravno da sve više maštamo o godišnjem odmoru. Već sebe sigurno vidite u izazovnom kupaćem ispružene na vrelom pesku pored mora. Plivanje, muzika, kokteli, prelepi zalasci sunca i neodoljive letnje noći… Oo, da, obožavamo leto!

Ako st takve sreće da ste sada baš pred početak leta raskinuli sa dečkom, ili su vas drugarice neočekivano ispalile nakon meseci planiranja i šopinga za zajednički odmor zapamtite da svejedno zaslužujete da se super provedete ovog leta. Da, predlažemo vam da krenete u avanturu i same sa sobom otputujete negde. Koliko puta ste na letovanju išle u neki klub jer su tako htele vaše drugarice, ili letovale onako kako je to zamislio vaš dečko ili vaši roditelji? Ovog leta slušaćete samo sebe i ako se dvoumite da li da krenete sami na letovanje dajemo vam šest sjajnih razloga zašto je to sjajna ideja.

1. Srešćete ljude koje inače ne biste sreli

Kad putujete sami biće više prilike da upoznate nove ljude nego kad ste zatvoreni u svoj krug ljudi. Solo godišnji odmor je super prilika da upoznate lokalno stanovništvo i saznate više o mestu koje  ste odabrali. Shvatićete da čak i kad ste sami nikad niste potpuno sami.

2. Stopićete se sa lokalnom kulturom

Putovanje je savršen način da proširite vidike. Kad putujete sami imaćete više vremena da upoznate kulturu zemlje u kojoj se nalazite i način života lokalnog stanovništva. Imaćete vremena napretek za klasični turistički obilazak,za sppomenike, muzeje, galerije i ekskurzije ali iskoristite priliku da što više upoznate mesto van turističkih ruta, upoznajte se sa lokalnim stanovništvom, idite na pijacu, otkrijte mesta gde izlaze lokalci, posetite lokalno groblje ili plaže skrivene od očiju turista, idite u pozorište ili na koncert. Sjajan način da upoznate zemlju je da učite jezik koji govori većina stanovništva, imate na netu mnoge besplatne aplikacije kao što je Babbel ili Duolingo ili ponesite CD koji ćete slušati dok vozite bicikl ili uživate u prirodi. Bićete srećni ako naučite nekoliko rečenica na, za vas, novom jeziku.

3. Izgradićete  samopouzdanje

Samostalnost i nezavisnost jača vašu samouverenost i vaša ličnost postaje snažnija a vi stabilniji i spremniji za život. Kad letujete sami svaki dan će biti drugačiji a nove i ponekad čudne situacije će postavljati nove izazove za vašu inteligenciju. Možda ćete na početku biti uplašeni ili pogubljeni prepušteni sami sebi u novoj sredini, možda u stranoj zemlji i sa svim nepredviđenim situacijama koje mogu da se dese, ali opušteno, to je samo još jedan izazov da pokažete svoju snalažljivost i prilagodljivost i da izađete iz svoje zone komfora i svakodnevne rutine. Posle tog iskustva, imaćete mnogo više poverenja u sebe i u svoje sposobnosti koje su možda bile uspavane jer niste imali priliku da pokažete šta sve možete kad zatreba. Samo nemojte da zaboravite na dobre vile Floru, Faunu i Meriveder i na njihovo upozorenje i zato pazite pri kontaktiranju sa nepoznatim ljudima. Nemojte da paranoišete ali budite oprezni.

4. Ostaćete u okviru svog budžeta

Mnogo više ćete uštedeti i imaćete manje troškova kad putujete sami jer neće biti društva da vas dovodi u razna iskušenja i u akcije u koje ne biste kretali da se vi pitate. Solo putnice često dobijaju i popuste kao što su bonus ponude, besplatne karte ili popusti!

5. Priče koje ćete pričati

Kad si kod kuće, uvek si u istoj sredini, sa istim ljudima i u istim ili sličnim situacijama. Neminovno je da u takvoj situaciji često ako ne i stalno vrtite iste priče u krug, o istim situacijama, ljudima ili idejama. Kad putujete same imaćete mnogo novih iskustava i priča da ispričate a i vi ćete čuti mnoge nove priče. Ako su vam potrebne informacije ili inspiracija možete pre putovanja da pročitate neke dobre travel blogove ili da pogledate neki putopis na You Tube-u a možete i da daunlodujete audio platformu Acast.

6. Upoznaćete sebe

Kad ostavite iza sebe svoj svakodnevni, poznati život otkrićete mnogo o sebi i biće to uzbudljivo samootkrivanje. Kad provodite svaki dan u istoj rutini postoji opasnost da izgubite perspektivu i osećaj ko ste vi stvarno i šta želite da postignete u životu. Sa distance postaće vam jasniji vaši odnosi sa ljudima a i rekonektovaćete se sa svojim željama i snovima. Možda ste iz velike ljubavi prema drugima negde u tom procesu izgubili sebe. Solo putovanje je pravi način da se restartujete i ponovo otkrijete svoj put i pravu sebe. Putovanje  daje i samopouzdanje i optimizam da promenite u svom životu ono što vam više ne odgovara.

(Cosmopolitan/Tanja Glušac)