Karijera

7 pravih razloga za nedostatak koncentracije

Mislite da ćete zavidan nivo koncentracije dostići jednim energetskim pićem ili dvostrukom dozom kafe, koja će pri tom biti odličan materijal za Instagram fotku, ali posle škljoca kamere shvatite da to ne deluje previše i da je vaš fokus na knjigu, posao ili bilo koje druge aktivnosti vrlo loš. Razmislite, možda vam telo i um zapravo daju signale da im nešto potajno nedostaje

Nemojte da vas uvredi ako vam neko kaže da imate mozak kao bubašvaba jer je to pokušaj da vam se na suptilan način ukaže na slabiju fokusiranost i pamćenje. Ako ste i sami uvideli da nešto ne štima i da vam je mogućnost usredsređivanja generalno slabija, otkrijte koji su pravi razlozi za to i primenite male trikove sa kojima će vaša memorija ponovo biti savršena

# Osetljivost ili intolerancija na hranu

Osećate se malaksalo, bezvoljno i konstantno bez energije? Možda je potrebno da počnete sa analiziranjem hrane koju unosite u organizam i fenomenom koji je odskoro zaživeo kod milenijalaca, a to je intolerantnost na određenu hranu. Iako mnogi smatraju da je „od svega pomalo“ pravi recept za zdrav i dug život, mnoga istraživanja pokazuju da određene namirnice mogu loše uticati ne samo na vaš stomak, već i na vašu energiju koja daje informaciju mozgu da niste spremni da se fokusirate na jednu stvar. Baš kada ste došli do kraja stranice knjige, shvatite da ništa niste zapamtili. Bezbroj puta ste pomislili da je vaša drugarica previše razmažena jer joj laktoza smeta, ili se svaki vaš odlazak u prodavnicu pretvori u agoniju jer ona mora da pronađe baš taj proizvod bez glutena. Umesto što stojite začuđeni i puni predrasuda, bolje pozajmite broj njenog nutricioniste i uradite svoj test osetljivosti na hranu, koji ništa ne boli, a može biti fenomenalan za vaš ceo organizam.

# Perfekcionizam

Postoji mogućnost da o tome nikada niste razmišljali, ali težnja da sve bude pod konac vaš mozak može dovesti do potpunog ludila. Normalno je da u svemu težite ka savršenstvu, ali je isto tako potpuno OK ako ne bude onako kako ste zamislili. Nemojte biti pregrubi prema sebi i drugima jer vas to može potpuno izbaciti iz svoje ose. Čaša treba da stoji na podmetaču, ali čak i da se desi da nije tako, nije ništa strašno. Nadamo se da niste ona vrsta pomahnitalih žena koje odmah vraćaju sve na svoje mesto, već shvatate da za sve postoji dobar razlog. Ne dozvolite bespotrebnim ograničenjima da vas sputaju da zasijate na pravom mestu u pravo vreme zbog manjka koncentracije prouzrokovane svojim perfekcionističkim zahtevima.

# Predmenstrualni sindrom

Umirete za slatkišima, nemate volju za seksom, voleli biste da ste sami na svetu, a plakanje je neizostavni deo koji nema veze ni sa kakvom tužnom pesmom, već sa vašim nabujalim hormonima. Šta se tačno tu dešava? Pa nekoliko dana pre menstruacije žene ulaze u period kada njihovi hormoni potpuno luduju, kao što smo sigurni da već znate, zbog čega možete osetiti ozbiljnu vrtoglavicu, depresiju, glavobolju pa i želju za povraćanjem. Tačno je da svaka devojka PMS period proživljava na svoj način, ali ako spadate u grupu onih kojima teško pada i kojima koncentracija nije ni na vidiku, probajte sa detoksikacijom tela. Zapravo, tih dana vaša ishrana treba da bude bazirana na voću i povrću. Meso zamenite ribom, dobrim ugljenim hidratima i plodovima mora. Znamo da će vam ovo najteže pasti, ali probajte da u ovim danima izbegavate čokoladu za koju tvrdimo da je baš tada najprimamljivija.

# Loša krvna slika

Nizak nivo gvožđa u organizmu vuče našu kognitivnu inteligenciju zajedno sa njim u propast. Zbog toga, sposobnost da razmišljate, zaključujete i primećujete stvari oko sebe je vrlo mala pa je neophodno da stvar preuzmete u svoje ruke ukoliko ne želite trajnije posledice. Naučnici tvrde da četvoromesečno unošenje namirnica bogatih gvožđem može zaista trajno poboljšati sposobnost fokusiranja.

#Vaša „TO DO“ lista

Seli ste za sto, skuvali čaj i spremni ste da svoje planove sprovedete u delo. Ali odjednom ste se setili da na Fejsu niste okačili najnoviju fotku, mama još čeka za vaš odgovor da li dolazite kući i baš sada vam je pala na pamet pošta koja je juče trebalo da bude poslata. Polako! Iako vam deluje da imate koncentracije na pretek, i te kako treba da znate da je ona „potrošna roba“. Napravite sopstvenu „TO DO“ listu. Sigurno ćete se osećati bolje, produktivnije i videćete da ste vreme iskoristili na pravi način. Ukoliko radite suprotno, vaš dan u kancelariji, čitaonici ili u obavljanju drugih stvari biće uzaludno potrošen. Zato, kupite omiljeni šareni rokovnik u koji ćete beležiti svoje obaveze, rešavati jedan po jedan zadatak i gledati kako vam koncentracija, a i volja raste.

# Kofein se ne slaže sa praznim stomakom

Kada preskačete doručak i popijete kafu ili crni čaj na prazan stomak, automatski svom telu dajete signal da je vreme za kortizol ili poznati hormon stresa. Ovaj sistem organizam tera bukvalno na preživljavanje, koliko god mislili da će vas omiljeni napitak razbuditi i prodrmati, zapravo vaš nivo pažnje od tog momenta je katastrofalan. Dozovite se pameti! Napravite sebi doručak bogat proteinima, mastima i ugljenim hidratima, nahranite svoje telo i mozak, a onda uživajte i u kofeinu.

# Sklonite telefon sa stola

Ma šta god pričali, sigurni smo da se barem većina slaže da život u 21. veku nije moguće zamisliti bez pametnog telefona na kojem danas apsolutno sve radimo. Po mnogim psiholozima, prvi korak ka boljoj koncentraciji jeste da udaljite svoj tzv. BFF uređaj od sebe kada želite da budete produktivni. Kada radite, šetate ili pak gledate film, telefon ostavite u torbi. Naravno da ćete se javiti ako vas neko zove, ali nećete visiti na Instagramu dok sedite sa drugaricom ili dok ste sa dečkom na večeri. Ako imate gomilu posla u kancelariji, a vaš pogled posle pola minuta je već na telefonu, jasno vam je da od tog posla nema ništa. Vaša koncentrisanost na određenu stvar ili osobu biće definitivno mnogo veća ukoliko ovaj mali uređaj ne bude u blizini jer znate da on stalno traži pažnju. Pa nekad je dobro da on bude taj kojem ćete udariti čežnju.

MALI POMOĆNIK

#Ruzmarin

Samo mirisanje ruzmarina znatno poboljšava koncentraciju. Ova biljka sadrži više od dvadeset antioksidansa, uključujući ferulnu i karnozinsku kiselinu. Osim što se od njegovih listova pravi čaj, ruzmarin može da se koristi i za odlične opuštajuće i mirišljave kupke i šampone.

#Fizička aktivnost

Sem što ćete se otarasiti negativne energije i dobro izgledati, vežbanje će pomoći i vašem umu. Za njegovo bolje stanje možete probati sa tai čajem, jogom ili vežbama koje povoljno utiču na koncentraciju.

#Med

Pravilna upotreba meda ima dobar uticaj na ceo organizam pa i na mozak. Kada ga kupujete, dobro se raspitajte kakvog je porekla jer obično kupovni med je nekoliko puta topljen pri čemu je izgubio sva svoja dobra svojstva. Pravi med sadrži visok nivo glukoze i fruktoze i tako na pravi način hrani mozak i srce. Što je med tamniji, to je više bogat mineralima.

#Uposlite mozak

Ako malo vežbate mozak, on može bukvalno da poraste i natera ćelije da međusobno stvaraju nove i na taj način poboljšaju komunikaciju između sebe. Ukrštene reči, šah i čitanje samo su neke od dobrih aktivnosti. Možete imati dosta koristi i ako se potrudite da naučite neki strani jezik ili izmislite sebi hobi. Ključ je da to radite redovno. Kada je reč o koncentraciji, možete je koristiti ili izgubiti.

#Muzika

Mnogo je onih koji vole da rade uz muziku, ali isto tako greše jer puštaju svoje omiljene pesme koje im zapravo odvlače pažnju. Neurolozi tvrde da je za koncentraciju najbolja opuštajuća muzika bez reči, koja će mozak pripremiti za određeni zadatak. Pravo uputstvo glasi da prvo 10 minuta poslušate muziku, a zatim krenete sa radom.

#Prava crna čokolada

Većina ljudi baš oko podneva oseća umor i manjak koncentracije, što se najviše odnosi na zaposlene i studente. Međutim, prema istraživačima Univerziteta Severna Karolina, tamna čokolada koja sadrži oko 60% kakaoa dala je, na našu sreću, vrhunske rezultate baš po pitanju jačanja koncentracije.

(cosmopolitan)