Karijera

7 stvari koje drugi odmah procenjuju o vama a da ne kažete ni reč

Na osnovu brojnih istraživanja ali i iz sopstvenog iskustva, znamo koliko neko može da bude dobar u proceni – koliko ste pametni, ranjivi, religiozni… i to samo kada vas pogleda!

Sajt Business Insider našao je neke naučno utemeljene činjenice o našem nesvesnom komuniciranju. Nekima se neće svideti.

Evo šta se može predvideti:

Koliko ste otvoreni za nova iskustva

Naučnici su pitali studente sa jednog univerzitea da procene ličnosti osoba koje su videli na slici. Za većinu pretpostavki studenti su pogrešili, ali za jedni procenu bili su u pravu – pozitivne emocije na selfijima generalno predviđaju nečiju otvorenost ka novim iskustvima.

Seksualnu orjentaciju

U maloj studiji iz 2008. godine, 90 studenata i studentkinja procenjivali ko je na slikama gej a ko strejt. Rezultati su pokazali da su učesnici tačno procenjivali seksualnu orjentaciju muškaraca i to dvadesetini sekunde (!), i to u 57 odsto slučajeva.

Koliko ste agresivni

U malom kanadskom eksperimentu iz 2009. godine isključivo učesnice uspešno su procenjivale koliko su agresivni bili muškarci. Njihova lica bila su na fotografijama, ukupno ih je bilo 37, a imale su samo 39 milisekundi za tu procenu.

Istraživači su merili agresiju tako što su muškarci slikani kako igraju kompjutersku igricu u kojoj su imali mogućnost da ukradu bodove od drugog igrača.

Koliko ste kompetentni kao lider

U studiji iz 2010. Godine, studenti je trebalo da na osnovu slika procenjuju oko 100 advokata u top firmama i rangiraju ih na osnovu različitih karakteristika među kojima su – dominantnost, koliko im se može verovati, zrelost lica, koliko su simpatični itd.

Istraživači su kombinovali rezultate koji se tiču dominantnosti i zrelosti lica da kreiraju jedinstven rezultat „moći“ i rezultate dopadljivosti i poverenja da kreiraju rezultat „topline“. Oni koji su imali više poena na listi moći, vodili su profitabilnije firme.

Šta je još čudnije? Isti nalazi pokazali su se tačni kada su učesnici pogledali školske albume 73 upravitelja, a neke od tih slika stare su i pola veka.

Koliko ste ranjivi

I to na osnovu nečijeg hoda.

Koliko ste religiozni

Drugi mogu da procene koliko smo religiozni i to samo na osnovu toga kakvo držanje tela imate. To je pokazala studija iz 2009. Godine koja je pokazala da od 123 čak 113 studenata ej moglo da pogodi nečiju religioznost na osnovu nečijih slika celog tela. Oni koji su se smešili, koji su bili vedri, uredni i puni energije, procenjivani su kao religiozni, što se pokazalo tačnim.

Koliko ste ekstrovertni

I to se može proceniti za samo 50 milisekundi! Istraživači kažu da ekstrovertne osobe pokazuju više radosti na fotografijama. Introvertne osobe rade to ređe, i sa manje veštine.

(Super žena)