Kuvanje

Ajvar povoljan, pekmez ukusan

ISPLATI se praviti zimnicu, ali samo od domaćeg voća i povrća i isključivo ono koje članovi familije, zaista, jedu i po čemu će se sećati svoje bake.

Cene ajvara, pekmeza, pa i krastavčića u supermarketima konkurentne su sa domaćim, kada se saberu potrošen novac, struja i naročito trud, ali kupljena zimnica nikada ne može biti ukusna kao ona koja je napravljena kod kuće. Zimnicu treba praviti ali ne u velikim količinama kao nekada, jer su se navike oko jela promenile. Takođe, treba proveriti šta deca i unuci, zaista, jedu, pošto u mnogim slučajevima kriju da su ajvar pojeli da ne bi uvredili baku.

– Više ne pravim ajvar u količinama kao ranije jer moj unuk neće da ga jede – kaže Dragana Radišić, novobeogradska penzionerka. – Pekmez od kajsija pravim zbog sebe, a od šljiva isključivo zbog ćerke, jer ga jede bez trunke šećera, a takav ne može da se kupi. Kupus godinama ne stavljam, jer sarmu napravimo dva puta godišnje, pa onda kupim glavice u vakuumu. Dakle, zimnicu i dalje pravim, ali u neuporedivo manjim količinama, jer se ne isplati da mi stoji, a ja se umorim i danima sam posle ukočena.

PEKMEZ treba da prave, pre svega, oni koji imaju svoj voćnjak. Trenutno se pravi pekmez od šljiva koje na gradskim pijacama koštaju od 80 do 100 dinara po kilogramu. Od tri kilograma šljiva dobija se 1,5 kilogram pekmeza, a 300 dinara košta tegla u supermarketima.

KRASTAVČIĆI u tegli od 700 grama mogu da se nađu i za 100 dinara, ali na pijaci sveži koštaju od 40 (Zemunska) do 100 dinara (Zeleni venac). Kada se doda sirće i konzervans, domaćica koja sama stavi krastavčiće dobija ih za 18 dinara po tegli. Međutim, ove jeseni će biti teško nabaviti kornišone, jer seljaci tvrde da ih ruski i nemački trgovci otkupljuju direktno sa njive.

PAPRIKE, uprkos vrelom letu, nikada nisu bile jeftinije, pa kilogram košta od 40 do 80 dinara (ili tri kilograma za 100 dinara). Na jugu Srbije, oni koji su se vraćali sa odmora iz Grčke mogli su da ih kupe na komad po tri dinara. Ajvar i pindžur će ove godine biti jeftiniji nego ikada, naročito onima koji ne peku paprike na struju.

PARADAJZ košta od 30 do 70 dinara, ali mnogi kupuju već proceđen paradajz na litar i samo ga skuvaju prema svom ukusu.

SMRZNUTO voće i povrće se isplati stavljati samo u slučaju da je provereno domaće, jer ukoliko je kupljeno sa tezge verovatno ima pesticida, a takvo može da se nabavi u supermarketu tokom čitave godine.

(Novosti)