Zdravlje

Aromatični povratić sa Balkana: Sprečava upale, leči glavobolju

IZUZETNO aromatični povratić (Tanacetum parthenium), nekada je ulepšavao samo brdska područja Balkana, a danas se može videti širom planete u zemljama sa umerenom klimom.

U prvi mah, zbog izgleda cvetova može da se zameni sa kamilicom. Međutim, razlika se uočava odmah jer su žućkasto beli cvetići povratića gušćih latica nalik dugmetu, smešteni na razgranatoj stabljici. Biljka je izgledom zapravo slična sitnim hrizantemama, ali potpuno drugačijeg mirisa. Cveta od jula do kraja oktobra, bogata je jedinjenjima terpena, kumarina, flavonoida i poliacetilena. Zbog sastojka partenolida ispoljava antibakterijsku aktivnost i prema gram-pozitivnim i gram -negativnim bakterijama, od kojih su najpoznatije stafilokokus aureus, ešerihija koli i salmonela.

Povratić se, zapravo, vekovima koristi u tradicionalnoj medicini za snižavanje visoke temperature i lečenje glavobolje, zubobolje, bolova uzrokovanih artrozom, problema vezanih za varenje, ali i kod ujeda insekata. Preparati se spremaju u vidu čaja, tinkture, tableta i kapsula. Pomaže i u lečenju steriliteta, menstrualnih problema i pratećih tegoba poput glavobolje, napetosti i razdražljivosti. Ublažava i trudove prilikom porođaja. Za vreme menopauze olakšava prisustvo toplotnih talasa. Narodni lekari su ovu biljku koristili za lečenje brojnih bolesti, uključujući i šugu, buve, kao i vašljivost glave.

Koristi se i u lečenju migrene. Istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala su da svakodnevnim uzimanjem povratića u vidu kapsula, može da se smanji učestalost napada kod pacijenata sa dugoročnim migrenskim glavoboljama.

Ova biljka pokazala se kao delotvorna i u slučaju artritisa jer smanjuje proizvodnju prostaglandina, supstanci koje uzrokuju bol i upalu zglobova. Upotrebom preparata od povratića postiže se protivupalno dejstvo i smanjuje otok zglobova kod reumatoidnog artritisa. Istraživanja su potvrdila da je njihov efekat bolji i od nesteroidnih protivupalnih lekova.

Zbog jakih sastojaka koje poseduje, biljku ne bi smeli da koriste pacijenti skloni krvarenju, kao ni oni koji se spremaju za operaciju, ali i osobe koje koriste antikoagulantnu terapiju (lekovi koji sprečavaju zgrušavanje krvi). Ne sme da se koristi ni za vreme trudnoće, a trebalo bi da se izbegava kombinacija sa varfarinom, heparinom, aspirinom ili nekim drugim nesteroidnim lekom protiv upale.

KAPSULAMA PROTIV MIGRENE

INSTITUT „Dr Josif Pančić“ u Beogradu proizvodi biljni preparat u vidu kapsula od ekstrakta povratića protiv migrene. Antimigrenozni efekat ispoljava se na više načina, a pre svega preparat blokira medijatore bola i zapalenja. Redovnim uzimanjem smanjuje se učestalost migrenoznih napada, ali i intenzitet i broj propratnih napada mučnine i povraćanja.

Kapsule treba uzimati dva puta dnevno po jednu, ujutru i uveče. Terapija traje najmanje šest do osam nedelja. Dužina upotrebe preparata nije presudna u lečenju, ali se preporučuje da se povremeno prave pauze, uz postepeno smanjenje doze.

Negativnih pratećih efekata nema, osim pojedinačnih slučajeva vrtoglavice, gorušice, porasta telesne težine, gubitak ukusa.

(Novosti)