Astrologija

Astro lekcije samostalnosti: da li će nam tranzitna Venera u Ovnu doneti ravnopravnog partnera

„I svaki glas koji u meni plače, pokreće zauvijek. Gdje bih mogla pobjeći? Od tebe. Od sebe.“

Kad je svet klečao pred našim nogama mi smo uvek zaboravljali ko smo. Nekako je lakše kada delove sebe predamo u bespuća nekih misli jer one ne bole. Ne zahtevaju od nas hrabrost. One ne nose sa sobom nikakvu odgovornost niti nas plaše. Ne strahujemo. Nemamo najezdu bola uokvirenog za naše oči. Prelazimo granice koje nikada ne bismo prešli. Jer znamo da možemo.

Ali kad odigramo sve naše uloge i role, da li se zaista usudimo da budemo oni koji jesmo? Venera u Ribama donela je snove, neke neobjašnjive mogucnosti, ispisala javu. Često ono što smo zamišljali, sada je postalo realitet. Doduše, neopipljivi, ali, samo zato što se nismo usudili. Nije nam se dalo da prošetamo svoja tela i dodirnemo tu jeku koja nas zove. Nije nam se dalo da otvorimo oči na rubu te realnosti jer mogućnosti uvek bivaju lepše kada traju.

Ostale su neodgovorene reči, neodgovoreni pozivi, nikad ispitana pitanja i poznati odgovori. Znamo. Znamo se predobro da bi preloše odglumili. I nije važno to naše ćutanje. Strah je rasparao naše oči. I to se oseti. Naše energije prosto dotiču tuđa tela. Otimamo svoju kontrolu svojoj volji. Hiljadu trzaja u sekundi otkriva sve ono za čime smo krenuli i sve ono čemu nismo došli.

Naše ekstaze vrhunaca primiču se kraju. Izljubljena potamnjena stakla naših tela kriju nezamislive dubine. Uporno odbijamo jer u lucidnosti svega, ipak nas drži razum. Jupiter u Devici opire se tihim sanjanjima. Grize te odore snova. I sve znamo. I opet. Nešto. Negde. Neobjašnjivo. To je sve što možemo reći.

Venera u Ribama spremila se na poslednji skok pred ulazak u znak Ovna. Sada sve postaje direktnije, snažnije, jače. Sada ćemo biti suočeni sa svojim željama, strastima. Sada ćemo morati živeti u trenutku. Sada naše slabosti postaju izbrisane. I krećemo. Na put kojem samo mi znamo ime. Ponekad treba istrgati tu kožu, probiti ta disanja, učiniti se živima. Bar jednom. Jer večnosti ponekad ne traju.

Venera u Ovnu može stvoriti i zid…

Samozatajni. Trgujemo svime u sebi. Nameštamo prizore. Budimo se tako nikad probuđeni. Vapimo. Ogoljujemo. Nudimo. Ono najbolje od sebe što možemo dati. I tražimo nešto posebno, neobično specifično. Nešto što nije deo neke realnosti. Nešto što zamislimo. Režemo otiske svojih nikad naslonjenih ruku. I čekamo. Sve vreme ovog sveta je naše. I nije. To samo mi znamo.

Poneki suočeni sa prevarama, poneki otrgnuti od svojih života, poneki utopljeni u beznađe laži. Poneki zamršeni u vlastita čuvstva. Neopredeljeni. Nesvesno svesni. Periodično utaknuti i ritmove kretanja. Slušamo. Opažamo. Znamo. I osećamo se. Neki delovi još uvijek duboko žive u nama. Grizu nas sve dok ih ne postanemo gladni. Ništa nas nije preplavilo više.

Sada smo borbeni. Ili barem mislimo da jesmo. Nešto hrabriji. Neoprezniji. Nešto više ubrzani. Želimo sve i to želimo odmah. Sve što smo želeli u prošlom periodu, sada počinjemo da osvajamo. Ništa nam nije daleko i ništa nije nemoguće. Jer ratnici u nama nikad nisu bili jači. I dok celi svet još spava, evo nas na nogama. U trci nekih života. Više nismo princeze, nego kraljice i moramo se znati nositi sa ovim stvarima. Mars kao dispozitor Venere nalazi se u znaku Strelca. I on je spreman da prati.

Poneke žene možda napokon nađu ravnopravne partnere. Ipak, naučite da dominacija nije ljubav. Stišajte se kad treba. Zastanite kada je potrebno. Jer Marsu u susret ide Saturn. Ne nauči li Venera u Ovnu da zastane, stvoriće zid. Neprobojan. Dug. Nesrušiv narednih hiljadu godina. I onda će vekovima lupati na vrata koja se ne otvaraju. Jer ovde, da baš ovde, muškarac ume da pobegne pred najezdom jedne žene. Sve što je preterano dinamično, grubo, pomalo divljački, neće proći. Srezaće vas u korenu. Odseći svaku emociju. Baciti iz koloseka. A to ume da boli. Ego, ne i vas same.

Neke žene su rođene da budu vodeće i da budu same. To je njihov stil života. Neke su same, kada to i ne žele. Neke misle da moraju biti jače od muškaraca, pa onda ispadaju slabije. Neke misle da su odnosi takmičenja života. Žena može biti samostalna i uz partnera, to morati znati. Odlika snažne žene nije u takmičenju sa muškarcima, niti u njenoj aroganciji, forsiranju stvari ili fizičkoj snazi. Odlika snažne žene ne ogleda se u odnosu sa drugima, ona je u njoj samoj. Hrabra žena se ne takmiči, ona je sva svoja prva mesta, odavno osvojila.

Zaboravi ovde ne postoje. Uzalud sečemo pokušaje. Pričamo tiho. Potiho. Nečujno. Najtiše. I znamo da negde neko sluša. Oduvek je slušao.

Svima nam je jasno da neke priče nemaju kraja, kraj je oduvek bio u nama.

Ne sečem te.

Ne sečem se.

(LoveSensa, foto: thinkstock)