Ljubav & Seks

Bez izuzetka: Zaljubljen muškarac se ponaša ovako!

Osećate leptiriće u stomaku kada ga ugledate, srce vam preskače kada ga pozovete, a dok ga ljubite topite se od zadovoljstva. Kada je hemija tako snažna čini vam se da jesuđeno da budete zajedno. Ali, izgleda da i ne mora da bude tako.

„Često nam se dešava da snažnu fizičku vezu pogrešno tumačimo kao znak da je dvoje ljudi suđeno jedno drugom“, kaže doktor Pol Dobranski, osnivač sajtawomenshappiness.com.

Da, hemija je ključna za trajnu vezu, ali nije jedina od presudnog značaja. Trebalo bi uzeti u obzir i druge faktore.

Najnovija istraživanja otkrivaju na osnovu kojih osobina svog partnera možete dapredvidite uspeh veze. Obratite pažnju da ih ne previdite:

Zna šta želi
Muškarac sa kojim planirate ozbiljnu vezu trebalo bi da može da formuliše svoje strasti i ciljeve na duže staze. Nije spreman da se veže dok god nema čistu predstavu o svojoj budućnosti i kako se vi uklapate u tu priču.

„Ako muškarac nema ideju šta želi da bude „kad poraste“, onda je nemoguće da vam seobaveže za ceo život„, kaže Dobranski. Nemojte da pretpostavljate da će vremenom shvatiti šta želi jer ćete, kada se to desi, možda uvideti da se njegove ambicije ne poklapaju sa vašim.

„Ova greška je doprinela fenomenu početničkih brakova, u kojima su parovi mladi, u dvadesetim godinama, gde kasnije iznenada shvate da se razvijaju u različitim smerovima pa se razvode vrlo rano“, objašnjava Dobranski.

Foto: Profimedia

Sve posmatra s vedrije strane
Skorašnja studija sprovedena na Univerzitetu Oregon jasno pokazuje da su žene, koje su bile u vezi sa optimističnim partnerom, bile zadovoljne u svojoj vezi. Nivo partnerovog optimizma direktno je uticao na dugovečnost veze. Osim što je lepo da imate nekog pored sebe ko vam pomaže da sagledate vedrije strane života u teškim vremenima, partner koji je veseo umeće i da zadrži pravilnu perspektivu i neće dopustiti da vas savladaju mali konflikti.

Važno je takođe da pored pogleda na život sa osmehom na licu, vaš muškarac može i vama da ga nabaci. To je važan ventil za stres za svaki par. Smisao za humor pomoći će vam da preživite teška vremena sa kojima ćete se neizbežno suočiti u vezi. To vam pokazuje da vaš partner ume da se opusti i da ne shvata život previše ozbiljno. Plus, bolje ćete se provoditi zajedno.

Spreman je da se promeni zbog vas
Istina je da ne možete da promenite čoveka, ali vaš muškarac bi trebalo da pokuša dasagleda svoje postupke zbog vas. Ako vas njegovo ponašanje iritira (recimo, nije dovoljno nežan u pojedinim situacijama), on bi trebalo da bude spreman da vas sasluša i uvaži vaše sugestije.

„Kad je muškarac iskreno zaljubljen, on je više samokritičan i spreman je da radi na aspektima svoje ličnosti koje vam smetaju“, kaže Dajana Kiršner, autorka dela Love in 90 Days i dodaje da su studije pokazale da partneri koji su u srećnom braku poprilično promene jedno drugo tokom vremena. Što je još važnije, čovek bi trebalo da poseduje sposobnost da se promeni i raste uz vas – na primer, spreman je da ide sa vama u galeriju ili muzej, iako je okoreli ljubitelj boksa.

Foto: Profimedia

„Ako nije spreman da utiče na svoja interesovanja kako bi se uskladio sa vama, vi ćete gavrlo brzo prevazići. Velike su šanse da ćete postati uznemireni i nezadovoljni pa će budućnost vaše veze postati neizvesna“, objašnjava Kiršner.

On je još pomalo misteriozan
Početak veze uvek je super uzbudljiv zbog toga što još upoznajete jedno drugo. Ali, čak i pošto se nepoznanica izgubi, od presudnog značaja je da vas vaš partner pomalo drži u neizvesnosti.

„Ako nikada ne možete sa sigurnošću da predvidite njegov sledeći korak, to je u stvari sasvim u redu. U početku ćete možda osećati veću bliskost sa dečkom koji sa vama deli mnoštvo ličnih informacija, ali vremenom na taj način rizikujete da izgubite intrigantnost koja vas je i privukla kod njega na početku. Može da se desi da počnete da ga posmatrate više kao prijatelja nego kao romantičnog partnera. Naravno, bitno je da bude otvoren u pogledu važnih stvari, kao što je recimo njegova porodica, ali bi i tu trebalo da zadrži određene granice. Otkrivanje svakog detalja iz njegovog života jednostavno ubija vezu. Dobar znak u ranim stadijumima veze: ne istresa vam sve privatne detalje svojih prijatelja.

„To je pokazatelj da ume da sačuva tajne„, kaže Kiršner.

Odgovorno raspolaže novcem
Konflikti u vezi s novcem verovatno će se pojaviti u svakoj vezi (to je jedna od tema oko koje se parovi u dužoj vezi najčešće svađaju), a način na koji raspolaže novcem otkriva dosta o njegovom karakteru.

Pozitivni znaci: na vreme plaća sve račune, pokriva minus u banci, trudi se da kupuje na rasprodajama i raspituje se o odnosu kvaliteta i cene određenih proizvoda.

„Osoba koja ne vodi računa o svom novcu pokazuje nedostatak strpljenja i samokontrole. Štaviše, muškarci koji su finansijski nemarni imaju mnogo zajedničkog sa muškarcima koji varaju“, kaže Dobranski. Naravno, ne želite da budete sa škrticom. Ako se muškarac ne „otvori“ s vremena na vreme, to može da znači da će biti škrt i na drugim poljima, recimo u krevetu ili po pitanju kompromisa u svađama.

(Stil, foto: profimedia)