Top forma

Bicikl kao dijeta

Ako želite da smršate, ojačate mišiće i ubrzate metabolizam, a da se pritom ne odričete omiljenih poslastica i ne umarate mnogo, dovoljno je da 40 minuta tri puta nedeljno vozite bicikl.

Stručnjaci kažu da na taj način možete da izgubite do dva kilograma za sedam dana i da u isto vreme efikasno zategnete mišiće nogu, zadnjice, stomaka i donjeg dela leđa. Da bi efekti bili što pre vidljivi, potrebno je da vozite najmanje pola sata bez pauze, jer je telu potrebno toliko vremena da bi ostvarilo dobru kondiciju.

Pre vožnje uradite nekoliko osnovnih vežbica kako biste se zagrejali i izbegli upale. Najbolje je da u početku vozite umerenom brzinom, a potom na svakih pet minuta kombinujete sporiji i brži tempo. Pred sam kraj rekreacije maksimalno usporite i polako prestanite da okrećete pedale, dok se bicikl sam ne zaustavi.

Posle toga se obavezno istegnite, naročito obratite pažnju na listove i butine, jer su ovi mišići najopterećeniji prilikom vožnje. Ne zaboravite da u vožnju krenete dobro „naoružani“ – flaša vode, naočare za sunce (i kao zaštita od insekata), kačket ili šešir i krema protiv UV zračenja neka uvek budu sa vama.

(Novosti, foto: shutterstock)