Putovanja

Biser Brazila: Rio de Žaneiro, mesto najbolje kafe, raskošnih plaža i zgodnih devojaka! (FOTO)

Kažu da je Bog stvarao svet sedam dana, a da je Rio de Žaneiro stvoren osmog. I zaista, teško je ne složiti se sa ovom tvrdnjom. Tropske prašume, kilometarske plaže, monolitske planine, gde god da pogledate, neki prizor će vas ostaviti bez daha.

Rio de Žaneiro ili jednostavno Rio, najveća je luka u Brazilu i nalazi se na obali Guanabara zaliva.

Januara 1502. godine u ovaj zaliv su stigli portugalski istraživači koji su zaliv nazvali rekom, zato što su i mislili da je u pitanju reka. Spekuliše se da se u to vreme reč reka koristila za sve veće vodene površine koje ulaze u kopno, pa otuda i naziv koji u prevodu znači Januarska reka.

Svojevremeno su u ovoj oblasti živela mnogobrojna indijanska plemena koje su Portugalci nakon uspostavljanja vlasti nažalost mučki poubijali. Početkom 19. veka Rio je izvestan period bio prestonicaPortugala jer je portugalska kraljevska porodica živela ovde nekoliko godina. Dugo godina, Rio je bio prestonica najveće južnoameričke države, a tek polovinom 20. veka izgrađena je nova brazilska prestonicaBrazlija. Rio je danas drugi grad po veličini grad u Brazilu, posle Sao Paola.

Foto: Thinkstock

Spektakularno prirodno okruženje, karnevali, samba i plaže kao što su Kopakabana, Ipanema i Leblon koji se nalazi pored Ipaneme su ono po čemu se prepoznaje Rio. Ipak, najpoznatija atrakcija i zaštitni znak grada jestatua Isusa, poznata kao Cristo Redentor na brdu Corcovado. Međutim, tu su i brdo Šećerna Glava sa žičarom koja ide do njegovog vrha. Najidealnije doba dana da se popnete do brda Šećerna Glava je u vreme zalsaska sunca, jer ćete taj prizor zapamtiti za ceo život. Zatim, tu su Sambodrom za vreme karnevala, kao i stadion Maracana, jedan od najvećih na svetu. Rio takođe poseduje i dve najveće šume u urbanom području, Floresta da Pedra Branca i Floresta da Tijuca.

Svi su sa nestrpljenjem iščekivali Olimijadu koja počinje danas i trajaće sve do 21. avgusta ove godine. Sve su oči uprte u ovaj grad jer će 31. Olimpijske igre u Riju biti takmičenje na kojem će učestvovati najviše sportista iz celog sveta, ikad.

Foto: Reuters

Ukoliko se odlučite da u narednom periodu otputujete u ovaj čarobni grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, nećete pogrešiti.

Kada ste u Riju,napravite detaljan plan za obilaske, jer jednostavno nećete sve moći da postignete.

Šta da vidite i obiđete obavezno

Santa Tereza

Santa Tereza je četvrt u centralnom delu Rio de Žaneira, poznata po starim zgradama i tramvajem koji prolazi njenim ulicama. Nalazi se na brdu pored četvrti Lapa. Četvrt je takođe poznata i po kulinarstvu, a najpoznatiji je trg Largo doš Gimaraeš. Ova četvrt je podignuta u 18. veku i ima kolonijalnu arhitekturu. Ovde ćete takođe biti oduševljeni andergraund umetnošću Brazila.

Tižuka nacionalni park

Prašuma Tižuka je dom mnogim retkim vrstama biljaka i životinja i odatle se pruža spektakularan pogled na grad. Smatra se najvećom urbanom prašumom koja se nalazi u nekom gradu. Prostire se na neverovatnih 32km2!

Foto: Profimedia

Marakana

Brazil je zemlja fudbala. Ako ste fan ovog sporta onda morate videti stadion Marakana.

Šećerna Glava

Pogled na Rio sa visine je facinantan. Odvezite se na ovo brdo žičarom i uživajte beskrajno.

Korkovado

Statua Hrista na brdu koje se nalazi u Tižuka parku je simbol Rio de Žaneira i vidi se iz celog grada.

Foto: Profimedia

Kagaras ostrva

Tačno preko puta slavne plaže Ipanema, nalazi se arhipelag od nekoliko Kagaras ostrva. Tačnije na 5 kilometara udaljenosti. Iznajmite jedrilicu i otisnite se u neverovatnu avanturu. Malo je reći da ćete biti oduševljeni.

Nacionalni park Serra dos Órgãos

Poznatiji kao Organ Range je planinski venac koji se prostire na 49. 470 ari i idealna je oblast za planinarenje i sve adrenalinske zavisnike.

Probajte najbolju kafu na svetu

Brazil je najveći proizvođač aromatičnih zrna kafe. Nemojte da potcenite ovu činjenicu. Ako ste ljubitelj ovog napitka, onda ne smete da propustite najbolju kafu u kafeu Café do Visconde koja po mnogima nudi najbolju kafu u Riju. U ponudi su mnogobrojne kafe, slatkiši i vina i definitvno ćete jedva čekati da se ovde ponovo vratite po vašu dozu toplog napitka. Takođe još jedno mesto za preporuku dobre kafe je Plage Café, koji se nalazi na prelepoj lokaciji Lage parka. Ovo je idealno mesto za opušteno uživanje i pijuckanje omiljenog pića, naprimer Kaipirinja koktela.

Foto: Thinkstock

Plaže Kopakabana i Ipanema

Verovatno dve najviše fotografisane plaže su Kopakabana i Ipanema. Zgodne devojke u bikinijima, klinci koji igraju fudbal, prodavci suvenira, ulični crtači,to su slike koje ćete poneti sa ove dve plaže. I naravno, pesak, more i pijuckanje omiljenog koktela.

Rio jednostavno ne može da se opiše niti dočara rečima. Ovaj grad morate da doživite svim čulima i onda ćete shvatiti onu priču s početka i verovanje da je Rio stvoren osmog dana.

(Stil, foto: profimedia, thinkstock, reuters)