Ljubav & Seks

BRAČNI PROBLEMI: Da li me još voli?

Dok me nije osvojio, svako veče mi je slao romantične poruke. Tako sam se i zaljubila u njega. I kada smo počeli da se zabavljamo, dopisivali smo se od ujutro do uveče.

Živela sam za te trenutke, budeći se pre budilnika samo da bi što pre pročitala šta mi je napisao. Znao je da me obraduje i kada smo počeli da živimo zajedno. Ali poslednjih šest meseci nije mi poslao nijednu poruku osim „OK“, „Krećem“, „Stižem“. Kada treba nešto da se dogovorimo, pozove me, i to je to. Da li to znači da se ohladio? Da je prestao da me voli? Da više nema želju da me usrećuje?

Ovim rečima se, na domaćem forumu, požalila jedna Biljana. Tražila je utehu od nepoznatih devojaka. I delimično ju je dobila. Objasnile su joj da to ne mora da znači ništa loše, nego da su samo izašli iz početne faze ljubavi i da je neminovno da sa zajedničkim životom emotivno „porukanje“ ode u istoriju. Ali, na desetine devojaka je tom prilikom iznelo svoje dileme u vezi sa brakom, nadovezujući se na Biljaninu priču.

– I ja sam počela da se plašim da me muž više ne voli, jer je prestao da mi poklanja sitnice koje me usrećuju, a nekada je to stalno radio. Znao je da mi dođe na posao samo da bi mi doneo omiljenu čokoladicu, da mi kupi ružu svaki put kada dobije platu, ubere prve ljubičice… Već dugo to ne čini, a čak je i rođendanske poklone sveo na pitanje: „Šta ti treba, pa da odemo zajedno da ti kupim?“ – požalila se jedna devojka.

Više pažnje je privukao post Marine B. koja je napisala da suprug ne samo da ne radi ništa da bi je impresionirao, nego mu je više svejedno i da li u krevet legne istuširan:

– Znam da se ljudi u braku opuste, ali da prestanu da vode računa o higijeni, to mi nije jasno. Nemam drugi odgovor nego da mu nije važno da li mi je privlačan, jer sećam se koliko se „lickao“ svaki put kada se nalazimo, uvek je mirisao, birao je najlepše košulje. A sada ga viđam samo u najgorem izdanju.

Jedna devojka se nadovezala na Marininu priču, ali je njen problem pozicioniran iz drugog ugla. Nju brine da li je prestala da bude privlačna partneru, čim više ne primećuje da li se pojavila kao da ide u prodavnicu ili u noćni klub:

– Ranije me je uvek hvalio za haljinu koju sam obukla, primećivao je nove čizme, nije mu se sviđalo kada dođem u baletankama. A sada mu je sve to svejedno.

Ove, i ko zna koliko još devojaka i žena, imaju samo veliku dilemu – da li su izgubile partnerovu ljubav? Psiholog Vesna Petrović kaže da je ovo individualna stvar, ali da ako bi morala da se generalizuje, njen odgovor bi bio – „Ne“!

– Svaka veza prolazi kroz određene faze, samo što se partneri na to teško navikavaju – kaže Petrovićeva. – Prirodno je da potreba da impresioniramo drugu stranu vremenom utihne, ako smo se u međuvremenu venčali, dobili dete ili samo počeli da živimo zajedno. Međutim, nije lako prihvatiti činjenicu da nas muž više ne obasipa istom količinom pažnje kao na početku zabavljanja, da ponekad ne primeti da smo kupile novu haljinu ili da zaspe bez da nas je poljubio. I to je koren eventualnih nesuglasica u partnerskim odnosima.

Sagovornica „Života plus“ kaže da je razumljivo da muževi vremenom prestaju da šalju ljubavne poruke svojim ženama, ali i činjenica da pripadnice lepšeg pola boli takva promena, pa počinju da sumnjaju da više nisu voljene. Zato ona savetuje damama da budu iskrene i partnerima ispričaju šta ih tišti, jer što više i duže sumnje budu gurale pod tepih, biće gore za brak:

– Za pomoć su mi se obraćale žene koje su počele da gube samopouzdanje, zato što suprug više nije hvalio ručak koji skuvaju ili nije primećivao da su sredile kuću, pa su u želji da se povrate, počele da igraju na kartu ljubomore. Naglašavale su da će za vikend izaći sa drugaricama ili da ih neke kolege startuju, izmišljale udvarače, sređivale se i „bole“ im oči time. Neke su čak, samo da bi ponovo stekle samopouzdanje, varale muževe. A sve je to bilo pogrešno. I same sebi su presuđivale.

Da se to ne bi dogodilo, Petrovićeva poručuje da žene dobro analiziraju svoju vezu ili brak, a ne da srljaju i pate bez razloga. Ako je partner i dalje privržen njoj i kući, poštuje ono što se dogovore, svaku reč potvrdi delom, zna da sasluša, uradi ono što ona želi, ne izlazi više nego uobičajeno, još mu je stalo do seksa – žena ne bi trebalo da pada u očaj zato što joj više ne kupuje cveće ili zato što ne preskače utakmicu sa prijateljima.

– Druga je stvar ako je on sasvim promenio svoj obrazac ponašanja. Počeo je da se sređuje, odjednom ima nove ortake sa kojima izlazi, ne zanima ga da li su platili račune, kupili namirnice, stalno je na telefonu i krije s kim se dopisuje, onda sumnja može biti opravdana. Moguće je da se ohladio, da mu je potreban predah, da vas više ne gleda istim očima ili da čak ima ljubavnicu – navodi psiholog.

Ponekad je potrebno da poslušate svoju intuiciju i prepoznate da li se partner zaista udaljio od vas ili je sve samo vaša fikcija.

– To što donosi posao kući, i dalje ne znači da vas ne voli. Važnije od toga je da li se obraduje kada dođe kući. Nemojte samo da se stalno vraćate u prošlost i idealizujete je, jer ono što je bilo svakako se više ne može vratiti. Bolje radite na tome da budete srećni u sadašnjosti, ali tako da ne gledate na formu, nego na suštinu – savetuje Vesna Petrović.

ONAJ KO HOĆE, UVEK NAĐE NAČIN

Dok se neke žene žale da partneri nemaju vremena da ih zovu s posla, Greg Berent, autor knjige „Njemu jednostavno nije dovoljno stalo“, kaže da muškarci, kada im je stalo, gotovo uvek nađu način da okrenu broj. Naravno, osim ako nije reč o vanrednim situacijama na poslu.

– Sa pronalaskom mobilnog telefona i brzog biranja brojeva, gotovo je nemoguće da vas ne pozove. Zato imajte na umu da smo mi muškarci baš kao i vi, rado ćemo napraviti pauzu u danu punom obaveza da bismo popričali sa nekim koga volimo. To nas usrećuje, baš kao i vas. Kada mu se sviđate, onda ste mu ona svetla tačka u pretrpanom danu. A takav dan nikada ne bi mogao da ga spreči da vas pozove – tvrdi Greg.

(Novosti)