Trudnoća

Buduće mame, nema razloga da propustite letovanje

Od godišnjeg odmora i putovanja na more, planinu, banju i selo nema ničeg lepšeg, čak i za trudnice. I one, ako trudnoća protiče bez problema, mogu bez bojazni da se otisnu na put.

Eventualne nelagodnosti mogu da se jave u prvom trimestu, kada su česte mučnine usled prilagođavanja organizma drugom stanju. U putnu torbu, pored ličnih dokumenata, obavezno spakujte zdravstvenu knjižicu, lekarske nalaze i telefon lekara koji vodi vašu trudnoću…

Ukoliko idete na more, nemojte da ronite. Plivajte lagano, što bliže obali, ujutro i uveče šetajte, a preko dana, kad je sunce jako, uživajte u hladovini. Ako je voda hladna, uzdržite se od plivanja.

Trudnicama se ne preporujuje kupanje u bazenima zbog rizika od infekcija i alergijskih reakcija na hemikalije koje se koriste za prečišćavanje vode.

Odmor na planinama do 1.000 metara nadmorske visine blagotvorno deluje na trudnice, dok boravak na velikim visinama treba da izbegavaju.

Gde god da letujete, jedite dobro termički obradjene namirnice, izbegavajte sirovu hranu na putu i hotelima. Voće mora biti dobro oprano. Koristite isključivo flaširanu vodu za piće, jer i voda iz gradskog vodovoda, koja je bakteriološki i hemijski potpuno ispravna, može da izazove stomačne tegobe jer na nju niste navikli.

Ako ste u trećem trimestru, proverite koliko je porodilište udaljeno od vašeg odredišta i da li se u njemu obavljaju carski rezovi. Obavezno uplatite putno osiguranje i to ono koje obuhvata i porođaj i brigu o novorođenčetu.

Srećan put!

(Žena blic)