Zdravlje

Čajevac jači od antibiotika: uklanja gljivice na noktima, bubuljice, kondilome i kandidu

Čajevac (Melaleuca alternifolia) je lekovita biljka koja se malo koristi u Evropi. Zimzelena je i grmolika, samonikla i endemska, raste u suptropskom obalskom području istočne Australije. U tradicionalnoj medicini Aboridžina je čajevac izuzetno cenjen zbog eteričnog ulja u igličastim listovima, koje cede na stari način.
Koriste ga milenijumima za različite zdravstvene tegobe. U Drugom svetskom ratu svaki australijski vojnik je u torbici za prvu pomoć nosio ovo ulje, koje ga je štitilo od uboda insekata i opasnih infekcija. Svi pokušaji da se čajno drvo gaji na drugim meridijanima, prvobitno nisu bili uspešni, jer eterično ulje nije bilo ni približnog kvaliteta kao australijsko.
No, bez obzira na teškoće u uzgajanju, zbog potražnje  blagotvornog ulja se ipak uspelo u masovnijoj proizvodnji. Potvrđeno je da eterično ulje poseduje antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. U aromaterapeutskim tretmanima se koristi kod svih oblika infekcija disajnih puteva, infektivne upale creva, urogenitalnih i kožnih infekcija, depresije i opšteg umora. Preventivno štiti kožu kod terapije zračenjem. Naročito je uspešno u uklanjanju gljivica na noktima, bubuljica i akni, kondiloma.
Eliminiše i neugodnu kandidu, kao i mnoge druge bakterija i mikroorganizme, protiv kojih su antibiotici uglavnom nemoćni. Zahvaljujući jedinjenju terpinenu, ovaj prirodni lek mogao bi biti uspešan i u borbi protiv melanoma, o čemu poslednju reč mora da da zvanična medicina. Eterično ulje čajevca koristi se i u kozmetičkim preparatima, sapunima, losionima, šamponima…
Međutim, sa njim, kao i sa većinom drugih, trebalo bi biti oprezan. Ako se nanosi u koncentrovanom obliku, može da izazove iritaciju kože i sluzokože, naročito kod osoba sklonih alergijama. S druge strane, u velikim dozama se unosi oralno, što za organizam može da bude toksično. Da ne bi došlo do neželjenih reakcija, moraju se slediti uputstva proizvođača,  navedena na deklaraciji. Pogotovo ako nađete kvalitetno, čisto eterično ulje.

Narodni recepti

Bubuljice – U manju posudu se sipa malo vode i nekoliko kapi čajevca. Promeša i natopi tupfer vate ili gaze. Svako jutro i veče se uporno i strpljivo čisti lice, sve dok ne prođu problemi. Pre tretmana, trebalo bi proveriti na ruci reakciju na ulje čajevca. Ako se crveni koža, ne tretirajte lice.
Kondilomi – Nekoliko kapi eteričnog ulja se razblaži u malo vode, a zatim natopi tampon i temeljno brišu kondilomi. Postupak se ponavlja više puta dnevno, sve dok ne nestanu.
Vaginalne infekcije – Natopljeni tampon se stavi u vaginalni kanal i u ležećem položaju miruje 2 sata. Terapija se primenjuje ujutru i uveče pred spavanje, dok se infekcija ne povuče. Umesto tampona može da se koristi i natopljeni uložak sa 3 kapi ulja. Trudnicama i porodiljama se ovaj tretman ne preporučuje.

 

(novosti)