ŽIVOT

Da li je psu mesto u krevetu pored vas?

Imate psa? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda ste zaista srećna osoba. Osim što vas pas „natera“ da hodate svaki dan po svežem vazduhu (a to je dobro za zdravlje), on vas doslovno i usrećuje – tvrde istraživanja.

Međutim, da li je ljubav prema ljubimcu toliko velika da mu dopustite da spava s vama u krevetu? Ako mu ne dopuštate, onda dobro pročitaj sledeće – možda se predomislite…

1. Pas u krevetu održava zdravlje

Ko svaki dan po bilo kakvom vremenu mora da izađe iz kuće i prošeta, automatski jača organizam i ređe je bolestan. Dodatno trenira i srce. Naime, psi koji spavaju u krevetu imaju smirujuće delovanje. Smanjuju stres, a to pozivno utiče na krvni sistem.

2. Pas u krevetu brine se za dobar san

Čak i ako pas u krevetu povremenim kretnjama ometa san, uopšteno pridonosi boljem spavanju. Ko pusti psa u krevet – lakše zaspi. Umesto da se bavi brigama i nemirnim mislima, sluša umirujuće disanje psa pa brže upadne u svet snova. Zimi postoji još jedna prednost: telesna temperatura psa je od 38 do 38,5 stepeni. Zato su psi odlični „grejači“ – i neće se ugasiti, nego „rade“ celu noć.

3. Pas u krevetu prenosi osećaj sigurnosti

Posebno ako živite sami, pas vam daje osećaj sigurnosti i zaštićenosti. Kad zapreti ozbiljna opasnost, možete se pouzdati u svog psa. Naravno, ne može te odbraniti ako leži u drugoj sobi (ne daj Bože na lancu kada je napolju!). S druge strane, ako nije pored tebe, nema ko da ga pomazi kada je napolju grmljavina.

4. Pas u krevetu pobeđuje depresiju

Istraživanja su pokazala da je ljudima koji pate od depresije bolje kad imaju psa. Životinje pružaju bezuslovnu ljubav i olakšavaju ljudima da otvore srce i rade na sebi. Kad mazimo psa, povećava se nivo hormona oksitocina u krvi – takozvanog hormona sreće i povezivanja.

5. Vaš pas to isto voli

Psi su izrazito društvena bića i uživaju u telesnoj blizini. Ti si za njega vođa čopora, pa voli da bude tik uz tebe i da se mazi. Psi, posebno plašljivi, profitiraju od privilegije da spavaju s tobom u krevetu, jer tako i ti prenosiš psu osećaj sigurnosti i samopouzdanje.

(miss7.24sata.hr)