Zdravlje

Da li je zdravo piti vodu tokom jela: Istraživanja su dala odgovor!

Voda je najvažnija supstanca na planeti za život čoveka, koja je odgovorna za niz vitalnih funkcija u organizmu.

Presudna je za naše zdravlje, od funkcionisanja probave do hidratacije kože koja usporava čak i starenje, pomaže kod mršavljenja, bolje koncentracije, energije i raspoloženja. Preporuka je piti barem dve litre vode dnevno.

Međutim, postoje dve suprostavljene teorije:

  • Vodu treba pijuckati tokom obroka jer je to zdravo.
  • Nikako ne treba piti vodu tokom jela

Neki tvrde da je treba piti posle jela. Šta je zapravo istina?

Istraživanja su dala odgovor na to pitanje!

Ako i uzrokuje neke loše stvari, dobrobiti daleko nadilaze te minuse. S druge strane, studije su dokazale kakovoda uz jelo sprečava prejedanje pa tako i neželjene kilograme. Ipak, tu se misli na dve čaše ili više, a ne nekoliko gutljaja.

Jedna studija je dokazala da suodrasli koji su konzumirali po čašu vode pre obroka gubili više kilograma u dijetnom režimu od onih koji nisu pili.

Uz čašu vode preručkabrže ćete osetiti sitost,pa i pojesti manje. Takođe, pijuckanje uz jelo usporava i brzinu kojom jedemo, pa ćemo tako pojesti manje. Naime, kad sporo jedemo ostavljamo dovoljno vremena mozgu da nam pošalje signal da više nismo gladni (obično mu treba 10 minuta otkako je hrana napunila želudac da nam to javi).

Ne treba ni spominjati da ćemo više uživati u hrani jedemo ako jedemo sporije, a imaćemo i više vremena da razmislimo treba li jesti više pomfrita ili više salate.

Voda pomaže i da hrana lakše prođe kroz naš probavni sistem pa konzumiranje zapravo dobro deluje protiv nadutosti i konstipacije.

Na osnovu svega možemo zaključiti da vodu treba priti pre obroka, za vreme jela i između obroka.

(Stil/Miss.24.sata.hr)