Ljubav & Seks

Seks sa novom osobom? – 3 koraka da ne bi zažalila

Kada upoznamo nekog novog ponekad strepimo pred prvim seksom.Strahujemo od povređivanja – ne želimo da nas ta osoba povredi ili da mi povredimo nju. Možda se plašimo da će seks upropastiti dobar odnos koji smo sa tom osobom izgradili…

Deo nas samo želi da što pre uskoči u krevet i završi sa tim prvim seksom i brigama koje  on donosi, a deo nas bi najradije pobegao iz cele frke.

Pre nego što preduzmeš bilo kakav korak, prestani da pitaš prijatelje za savet i nauči kako da se okreneš sebi za odgovore, jer ti sama najbolje znaš šta treba da uradiš. Možda misliš da ne možeš sebi dovoljno da veruješ kada je reč o donošenju takvih odluka, da si ti poslednja osoba na svetu koja bi trebala da o tome deli savete, jer si u prošlosti već pravila pogrešne izbore i bila povređena, razočarana… ali istina je da niko drugi ne može da ti bude bolji vodič.

Nakon svih iskustava koje si imala slobodno možeš i treba da veruješ sebi, više nego bilo kome drugome.

Većina nas nije učena da osluškuje svoje telo i da veruje unutrašnjem glasu. Niko nas nije učio da sami odlučujemo kad je vreme da imamo seks, sa kim, kako. Umesto toga, većina je jednostavno učena da njihova osećanja nisu ok, da im nije vreme, da im ne treba verovati, da je bolje slušati starije i slično. Od najranijih godina života o seksu dobijamo mnogo suprotnih informacija, pa onda i u odraslom dobu, kao po navici stečenoj u ranoj mladosti, uvek tražimo savet nekog mudrijeg. Upravo to je opasno, jer ćemo pre zažaliti nad odlukama koje smo doneli na osnovu tuđeg mišljenja i sistema vrednosti, nego na osnovu sopstvenog.

Umesto toga, treba konačno da naučimo kako da donosimo odluke na osnovu svojih osećanja, iskustava, svojih želja i sopstvenog sistema vrednosti. Kada naučimo da osluškujemo sebe i svoje potrebe donosićemo odluke zbog kojih ćemo se osećati dobro. To je i jedini način da vremenom steknemo poverenje u same sebe.

Da li si spremna na seks je stvar samo tvoje odluke i tvojih osećanja. Ukoliko dopustiš drugim ljudima ili društvenim normama da ti to određuju, dopuštaš drugima da gaze preko tvojih osećanja i škartiraju ih kao nešto varljivo, nebitno. Ne traži dozvolu i potvrdu izvan sebe. Nauči kako da u sebi pronađeš odgovor.

Sledeća 3 koraka će ti pomoći da lakše doneseš odluku da li si spremna na seks sa novom osobom:

Osvrni se na prošlost

Seti se puta kada si imala seks i osećala se dobro. Seti se i onih kada si se zbog seksa osećala loše, imala grižu savesti, stidela se ili zažalila. Koje su okolnosti do toga dovele? Da li si bila u vezi sa tom osobom ili je u pitanju bio neko usputan? Da li si sa tom osobom imala otvoren odnos? Da li te je požurivao?

Iskoristi svoju prošlost da identifikuješ uslove koji su doveli do toga da se osetiš dobro ili loše. U svetlu svojih prethodnih iskustava proceni okolnosti u kojima se trenutno nalaziš.

seksi-658x433

Kako želiš da se osećaš nakon seksa?

Odgovor na ovo pitanje će ti pomoći daidentifikuješ kakve su tvoje potrebe.

Ukoliko želiš da se pored partnera osećaš sigurno i voljeno nemoj pristajati na seks dok se ta tvoja očekivanja ne ispune. S druge strane, ako želiš slobodu od obaveza, ne uskači u krevet sa osobom koja pokazuje znakove prevelike vezanosti i tendenciju da te navede da se obavežeš. Ukoliko želiš da izbegneš strahovanje od trudnoće i polnih bolesti uzmi na sebe odgovornost da se zaštitiš…

Prvo ustanovi kako želiš da se osećaš nakon seksa sa datom osobom, a onda proceni da li ti ta osoba odgovara i preduzmi  odgovarajuće korake koji su uu tvojoj moći da tvoje potrebe budu zadovoljene.

Komuniciraj

Da bi donela odluku da li sa nekim da stupiš u seksualnoi odnos, morašrazgovarati sa potencijalnim partnerom. Moraš znati da li ste na istoj talasnoj dužini, ili da li želite istu stvar. U suprotnom se povodiš samo za pretpostavkama. Jednom kada saznaš šta je to što želiš, potrebno je da proveriš da li i tvoj potencijalni partner želi isto. Ukoliko vam se želje i očekivanja ne poklapaju, seks može biti izvor frustracija.

Kao što vidiš, odgovori se već nalaze u tebi. Potrebno je samo da ih spoznaš i jasno izraziš. Odnosi sa drugim ljudima uvek donose neku dozu rizika, ali zar baš u tome ne leži deo njihove čari? Imaj poverenja u sebe i ne odbacuj svoja osećanja samo zato što ih drugi ne razumeju ili govore da su neprikladna…

(besnopile.rs)