Ljubav & Seks

Da li znate šta je to demiseksualnost i kako da je prepoznate?

U poslednjih nekoliko godina razumevanje seksualnosti obuhvatilo je više od pojmova heteroseksualnost i homoseksualnost.  

Tako se danas ljudi, koji se mogu seksualno, emotivno i duhovno zaljubiti u osobu bilo kojeg pola, identifikuju kao panseksualci, oni koji ne osećaju baš nikakvu seksualnu privlačnost kao aseksualci, a osobe koje drugi ljudi privlače isključivo romantično (ali ne i seksualno), bez obzira na pol, nazivaju se panromantičarima.

Možda ste i čuli za te pojmove, ali da li znate šta je demiseksualnost? Naziva se još i „polu-seksualnost“ ili „siva seksualnost“, a označava stanje u kojem jedna osoba može osetiti seksualnu privlačnost samo ako postoji emocionalna povezanost. Drugim rečima, demiseksualci ne osjećaju nikakvu seksualnu privlačnost prema partneru, ako prvo nisu oformili jaku emocionalnu vezu.

Kako je biti demiseksualan, na ličnom primeru za Vašington Post opisala novinarka Meril Vilijams.

„Pre nekoliko godina osećala sam se krivom jer sam plašila ljude s kojima sam izlazila. Nisam želela da im objašnjavam zašto nisam spremna na intiman odnos… Stavljam intelekt i smisao za humor ispred toga da li mi je neko privlačan. Ako muškarac ne kaže ništa uvredljivo i uspe da  me nasmeje na prvom sastanku, verocatno ću s njim izaći opet. Ipak, svesna sam da nečije pozitivne osobine ne garantuju da će biti i fizičke privlačnosti. Jednostavno treba biti strpljiv i videti šta će se dogoditi“, napisala je Vilijams.

I dok su seksualne orijentacije i ukusi različiti od osobe do osobe, za demiseksualce postoji jedinstveni izazov, kojeg smo uočili i na primeru novinarke. U današnje vreme nije uobičajeno čekati dugo na seksualni odnos pa demiseksualne osobe drugi često umeju da doživeti kao aseksualce.

Izvor: Index Rouge