Karijera

Dobre kolege, srećniji ljudi

Dobri odnosi sa kolegama su preduslov prijatne i produktivne atmosfere na poslu, ali utiču i na odnose van radnog mesta, pokazalo je istraživanje na Oksfordu.

Tim stručnjaka je uradio anketu, kao i grupne i individualne razgovore sa zaposlenima u jednoj firmi, došavši do zaključka da su kolegijalniji srećniji u privatnom životu. Oko 40 posto ispitanika je izjavilo da se trude da budu dobre kolege, jer tako s posla odlaze bez većih briga, pa hladne glave mogu da se posvete porodici i privatnim zadovoljstvima.

Većina je objasnila da ih svaka svađa u kancelariji, neprijateljski pogledi i stalno oponiranje njihovog rada „primorava“ da istom merom uzvrate kolegama, ali da se onda nesvesno „svete“ i bliskim ljudima.

Zaključak studije je da bi svako trebalo da radi na kolegijalnim odnosima, što predstavlja veštinu jednaku onoj za obavljanje posla. Zbog toga je važno da zaposleni krenu od sebe – da priznaju grešku koju su napravili, kad god imaju razloga pohvale kolege za rad i trud, cene ne samo svoje nego i njihovo zalaganje, drže do zadate reči i ne obećavaju ono što ne mogu da ispune.

(Novosti)