Zdravlje

Dobro se pazite od prerane smrti: Od ove hrane obolevamo i brže starimo

Novo britansko istraživanje pokazuje da takozvani „zapadni“ način ishrane nije dobar za dugoročno zdravlje.

Osobe koje se na ovaj način hrane – pržena i slatka hrana, crveno meso i mesne prerađevine, masni mlečni proizvodi – imaju povećan rizik od ranije smrti. Pritom, velika je verovatnoća da osobe koje dožive duboku starost neće biti dobrog zdravlja.

Istraživanje je trajalo od 1985. do 2015. i obuhvatilo je 3.800 muškaraca i 1.600 žena u Velikoj Britaniji, prosečne starosti od 51 godine. Na kraju istraživanja 73 odsto učesnika je doživelo normalno starenje, a četiri odsto je doživelo idealno starenje: bez hroničnih bolesti i s dobrim rezultatima testova fizičkih i mentalnih mogućnosti.

Za vreme trajanja istraživanja, 13 odsto učesnika je doživelo neku vrstu kardiovaskularnog problema; tri odsto ih je preminulo zbog srčanih bolesti, a 7sedamodsto zbog drugih uzroka. Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The American Journal of Medicine.

Učesnici koji su imali zapadnjački način ishrane ujedno su imali i najmanju verovatnoću za idealno starenje, izjavio je Taznim Akbarali, voditelj istraživanja na institutu INSERM u Monpeljeu u Francuskoj

„Pokazali smo da prihvatanje određenih navika u ishrani može da bude od velike koristi u smanjivanju rizika od nezdravog starenja. Takođe, izbegavanje zapadnog stila ishrane može da pomogne da u starosti nemate hronične bolesti i očuvate potpunu mentalnu i fizičku funkcionalnost“, izjavio je Akbarali za medije.

(super Žena, foto: thinkstock)