Putovanja

Domaći city brake: Zanimljiv vikend i u Srbiji

Savršen vikend, podjednako zanimljiv kao u Beču ili Budimpešti, može da se provede i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu.

U svim većim gradovima Srbije može da se iznajmi luksuzan višekrevetni apartman za 20 evra. Noćenje s doručkom u hotelima s tri zvezdice košta od 3.000 dinara. Smeštaj u hostelima košta od 10 evra za višekrevetne sobe, dok dvokrevetna soba košta oko 2.000 dinara.

NIŠ, najveći grad na jugu Srbije, šarmantna je kombinacija kulture, istorijskih spomenika i odličnog provoda. Ljubitelji istorije uživaće u Nišu, ali je malo jedan dan da se vide arheološko nalazište Medijana, u kojem je car Konstantin imao letnjikovac, monumentalna Niška tvrđava, Koncentracioni logor, nezaobilazna Ćele-kula, zid bola sagrađen 1809. godine od srpskih ustanika i vojvode Sinđelića. Okolina Niša je prelepa i njome može da se šeta ili planinari, a Sićevačka klisura je zaštićeni rezervat prirode u čijim stenama raste mediteranska žalfija, što je neobično u našim krajevima.

www.visitnis.com

KRAGUJEVAC je prva prestonica moderne Srbije (1818. godine) i grad sa “dobrim pedigreom”. Ovde je rođena država Srbija, a Kragujevac s pravom nosi epitet “prvi”, jer se u ovom gradu nalaze prvi sud (1820. godine), prva gimnazija (1835. godine), prvi licej (1838. godine), a u njemu su izliveni i prvi topovi (1853. godine), otvoreno je prvo pozorište, skupština… Takođe, Prvi srpski rat je vođen iz Kragujevca, gde je bio ratni štab, a u njemu je Stanislav Binički komponovao i prvi put izveo “Marš na Drinu”. Za porodice s decom nezaobilazna tačka su Šumarice, gde je streljano 7.000 đaka i rodoljuba.

www.gtokg.org.rs

UŽICE je današnjim turistima najzanimljivije kao partizanska prestonica, jer mnogi spomenici podsećaju na vreme Užičke republike. Razgledanje grada treba početi od Trga partizana, gde je stajao Titov spomenik, a zatim treba otići u Muzej revolucije (gde se nalaze partizanske zastave i uniforme) i obići Kadinjaču. Međutim, Užice vredi posetiti i zbog stogodišnje hidrocentrale na Đetinji iz 1900. godine.

www.turizamuzica.org.rs

NOVI SAD, “srpska Atina”, danas je prava turistička meka do koje se stiže brzo, lako i jeftino. Novi Sad ima mali i sređen centar koji se lako obilazi, a razgledanje ne treba početi od Petrovaradina nego s Trga slobode na kojem se nalaze Magistrat, Finansijska i Tanurdžićeva palata i katolička crkva. Šetnja se nastavlja kroz Zmaj Jovinu ulicu, pored Vladičanskog dvora ispred kojeg se nalazi spomenik najpoznatijem dečjem piscu. Narodni muzej se nalazi u Dunavskoj ulici, gde se mogu videti stari zanati i gde se svake nedelje u 11 časova održavaju besplatne dečje radionice.

www.turizamns.rs

BEOGRAD godišnje poseti više od pola miliona stranih turista, a mnogobrojne atrakcije razlog su zašto i domaći treba da prošetaju Knez Mihailovom do Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Vikendom se treba besplatno voziti tramvajem s vodičem, otići u obilazak dvorskog kompleksa, popeti se na Avalu ili otkriti tajnu Cincara u Zemunu.

Obavezno treba otići u info-centar Turističke organizacije Beograda gde se na jednom mestu nalaze sve ponude za razgledanje prestonice, od kojih je većina besplatna.

www.tob.rs/sr

(novosti, foto: shutterstock)