ZABORAVITE na iskustvo, obrazovanje, veštine. Način da dođete do posla je da pokažete dekolte, poražavajući je zaključak istraživanja koje su sproveli naučnici na Sorboni.

Poslovni treneri su godinama ubeđivali dame da obrate pažnju na fotografiju koju potencijalnim poslodavcima šalju uz biografiju. Pa tako, savetovali su im da obuku košulju i sako kako bi izgledale ozbiljno i profesionalno. Ali, žene bolje prolaze kad se fotografišu u dekoltiranoj haljini ili majici. I to 19 puta bolje, ako je verovati francuskim naučnicima.

U studiji koja je trajala tri godine, dve žene sličnog izgleda i identičnog iskustva prijavile su se na 200 oglasa za posao u oblasti trgovine i računovodstva. Na 100 oglasa slale su fotografije na kojima su obučene konzervativno, a na ostalima u odeći koja otkriva dekolte. Razgolićene dame dobile su znatno više ponuda za razgovor, 62, a u slučaju poslova vezanih za računovodstvo, čak 68 više nego smerne dame.

U prevodu, 19 puta je veća verovatnoća da će žena biti pozvana na razgovor za posao ako je obučena provokativnije. Rezultati su, kažu istraživači, šokantni u negativnom smislu, ali ne i iznenađujući.