Dijete

Dušan je smršao 21 kilogram za dva meseca – ovo je njegov jelovnik

Dušan Simić (25) iz Beograda 2014. godine završio je na operacionom stolu zbog problema sa srcem. Pasionirani košarkaš odjednom je morao da odustane od svog hobija, zbog čega je za kratko vreme nabacio 40 kilograma viška – i baš kad je pobedio u jednoj životnoj borbi, krenula je druga. Ona sa kilogramima.

On se od detinjstva aktivno bavio košarkom, ali su zdravstveni problemi stali na put njegovoj strasti. Završio je na operaciji na srcu u aprilu 2014. godine, i nakon toga više ništa nije bilo isto.

– Kada sam otišao na operaciju imao sam 105 kilograma, i to je otprilike neka težina koja mi je odgovarala jer sam visok. Međutim, posle nisam mogao da se bavim fizičkom aktivnošću i tri meseca sam proveo u bolnici, dosta vremena sam provodio kod kuće i počeo sam da jedem na nervnoj bazi. Kilogrami se vrlo brzo počeli da se gomilaju – priča Dušan za „24 sata“.

Za kratko vreme, ovaj mladi Beograđanin je nabacio 40 kilograma viška. Iako je zdravstveno stanje popravilo, krenuo je da bije bitku sa težinom i shvatio je da je teže nego što je mislio.

– Ne smem da se bavim sportom i još dosta dugo neću smeti, pa je skidanje kilograma bilo teško. Kao neko ko bukvalno nije ulazio u kuću od detinjstva, teško sam se navikao na ovu promenu. Probao sam razne dijete, ali se uvek sve svodilo na isto – smršam nekoliko kilograma, pa se ugojim još nekoliko više, i tako u krug. Onda sam otkrio hrono ishranu i sam sam počeo da tražim savete i recepte po internetu. Privukla me je jer porcije nisu ograničene i za doručak mogu baš da se najedem. Dosta sam čitao o tome i konačno, 20. januara, rešio da pokušam – kaže on.

Za prvh 20 dana smršao je devet kilograma, a ovaj sjajan uspeh ga je podstakao da nastavi da se prodržava ishrane za koju kaže da je prihvatio na duge staze, a ne samo kao dijetu „dok ne smršam“. Sada, tačno dva meseca kasnije, smršao je 21 kilogram i ne planira tu da stane.

– U početku mi je bilo baš teško jer nema grickalica, ali kad sam video rezultate, bilo mi je lakše. Počeo sam sam da pripremam hranu i trudim se da svaki dan šetam, jer jačom aktivnošću ne smem da se bavim od operacije. Naravno, još treba da smršam, ali mislim da je ovo sjajan početak – kaže Simić, koji se bavi muzikom.

Njegov savet svima koji se nalaze u istoj situaciji jeste da ne klonu duhom, već da istraže sve o dijeti i bar pokušaju – jer nemaju šta da izgube.

Dušanov jelovnik

Doručak

Domaći hlepčići od integralnog brašna (ne pšeničnog)

Pršuta, suhomesnato

Paradajz, paprika ili neka druga salata

Kiselo mleko, povremeno

Ručak

Pileća musaka za paprikama

Zelena salata ili kupus

Večera

Belo meso sa karijem

Pečurke ili praziluk

Salata (ne crvena)

(24 sata, foto: D. Milenković)