Putovanja

Eksperti za putovanja tvrde: 7 destinacija koje morate videti bar jednom u životu

Ukoliko ikada pred sobom budete imali nedoumicu da li da kupite kuću na moru ili da sav taj novac uložite u putovanja, odaberite ovo drugo. To je jedina investicija koja će vam se isplatiti zauvek.

U tom smislu, svetski eksperti za putovanja non-stop izbacuju liste zemalja, gradova, sela, jezera ili ostrva koja za života morate videti.

Na osnovu lajkova na Airbnb platformi, komentara na web sajtu Lonely Planet ili postova nezavisnih svetskih putnika i blogera, kao i mišljenja eksperata, evo liste neizbežnih destinacija.

Royal Highlander Festival u Laji u Butanu
Sebastian Rijntjes, suosnivač bloga o putovanjima Lost With Purpose, veruje da je putovanje u Butan i njegovu najvišu tačku Laju od skoro 4.000m nadmorske visine, nezaobilazna destinacija svih putnika.

Ovde se u oktobru održava festival Royal Highlander koji je ujedno jedini festival koji se održava tako visoko, a koji slavi kulturu himalajanskog nomadstva, tako da možete očekivati gorštačke sportove kao što su jahanje ili streljaštvo. Definitivno ćete shvatiti zašto je u Butanu najvažniji standard – sreća.

Vinjales, Kuba
Tom Mekdermot, urednik online magazina i žurnala Huckberry, veruje da su živopisne i vibrantne ulice Vinjalesa na Kubi nešto što ne smete propustiti. Priroda je neverovatno lepa, a kada se tome dodaju živa muzika i ples do zore užitak je neverovatan.

Ovaj grad lociran je u samom srcu slikovite doline koja je jedinstvena po neobičnim oblicima reljefa zvanim morgote koji su karakteristični samo za Kubu. Ovo je jedna od najlepših prirodnih celina koje možete naći na Kubi. Odlična klima učinila je da ova oblast ima izuzetno bujnu vegetaciju i da se ovde nalaze plantaže najkvalitetnijeg duvana na svetu.

A post shared by Lana Pogorelec (@lanapogorelec) on

Maja Goldfajn, takođe jedan od urednika Huckberry portala, tvrdi da su kristalno čiste vode i litice koje oduzimaju dah obale Alentejo u Portugalu, ono što morate videti bar jednom u životu. Ova oblast je fantastična podjednako kao Algarve, ali je više posećuje domaće stanovništvo tako da je zapravo ovo tajna koja čeka da bude otkrivena.

Valeta, Malta
Valeta, glavni grad Malte, je visoko potcenjena turistička destinacija prema Dmitrijusu Konovalovasu – suosnivaču i upravnom direktoru turističkeog veb sajta IQPlanner.

“Valeta, evropska prestonica kulture 2018, nudi upakovan kalendar događaja kao dodatak već postojećem neopisivom šarmu”, rekao je on.

A post shared by Cris Nader (@cris_nader2016) on

Tokio, Japan
“Moj omiljeni grad na zemlji je Tokio”, rekao je Gilbert Ot, osnivač veb stranice God Save the Points. Ne postoji loš period za obilazak Tokija, ali pošto počinju polako pripreme za Olimpijske igre 2020, već postoji posebna energija.

Iako Tokio ima reputaciju maničnog grada, to zapravo i nije baš tako. Ljubaznost i kultura ljudi će vas fascinirati.

A post shared by Daniele Ussi (@daniele_ussi) on

Nusa Lembongan, Indonezija
Ostrvo Nusa Lembongan nalazi se u Indoneziji, i slobodno možemo reći da je mesto koje će ukrasti šou svim drugim destinacijama u 2018. godini. Nalazi se na samo 30 minuta vožnje od Balija i raj je za surfere i ljubitelje adrenalina.

Terra do Fogo arhipelag, Čile
Čile je definitivno “hot” destinacija za mnoge putnike u 2018. godini. Patagonija i Atakama su nezaobilazna mesta posete, pogotovo Tierra Patagonia, fantastičan hotelski lanac na obodu jezera Sarmiento, kao i Alto Atakama koji je poznat po spektakularnom pogledu i posmatranju zvezda pod vedrim nebom.

Terra do Fogo odnosno Ognjena zemlja, je grupa ostrva na krajnjem jugu Južne Amerike, a prema rečima Dejvida Varne, komercijalnog direktora kompanije Wexas Travel je destinacija koje morate obići.

Sevilja, Španija
Jedan od direktora i putnih eksperata na sajtu Lonely Planet, Tom Hal, preporučuje Sevilju kao nezaobilaznu na mapi putnih destinacija.

“Fantastična hrana, prelepa arhitektura, i divno vreme su učinili da naš favorit za 2018. bude Sevilja”, rekao je on.

(luxlife.rs)