Zdravlje

EVO ŠTA PUŠITE: Otrov za pacove stavljaju u cigarete!

BROJ mladih koji su svoju prvu cigaretu zapalili pre 18. godine stalno je u porastu, a većina njih nije ni svesna koliko na ovaj način ugrožava svoje zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Mnogi novi pušači ne shvataju koliko brzo ova navika može da dovede do razvoja srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa, bolesti pluća, kao i nekih vrsta raka.

U proseku jedna cigareta sadrži više od 600 različitih sastojaka, a njen dim proizvodi preko 7.000 hemikalija koje ugrožavaju zdravlje.

Mnoge duvanske kompanije prisustvo pojedinih štetnih materija pravdaju time da se neke od njih mogu naći u hrani, piću i lekovima. Iako je tačno da se pojedini sastojci koji štete zdravlju mogu naći i u namirnicama koje svakodnevno koristimo, cigareta, ipak, sadrži materije koje nikako ne bismo na drugi način mogli da unesemo u organizam.

Među opasnim sastojcima u nekim cigaretama nalaze se čak i otrov za pacove i arsen. Unošenje arsena u organizam i te kako može biti štetno, i dovodi do razvoja kancera, kardiovaskularnih bolesti pa čak i do trovanja.

Neki od štetnih sastojaka i hemikalija cigareta su svima poznati, kao što je ugljen-monoksid, koji se može naći u izduvnim gasovima vozila, i nikotin koji sadrže pojedini insekticidi. Proizvođači u cigarete stavljaju i formaldehid koji može da dovede do pojave raka, kao i kadmijum koji je jedan od sastojaka baterije.

Stručnjaci navode da se oko 70 odsto hemikalija koje se nalaze u kutiji cigareta smatraju kancerogenim, a neke mogu da uzrokuju i smrt. Duvanski dim, takođe, može da dovede do određenih oboljenja pluća, kao što je pojava emfizema, bronhitisa i hroničnih upala disajnih puteva.

GLAVNI KRIVAC ZA RAK PLUĆA

Prema istraživanju Američkog društva za borbu protiv raka, duvanski dim je uzrok najmanje 30 odsto svih smrtnih slučajeva od raka u SAD. Njihovi podaci pokazuju da je za 87 odsto slučajeva raka pluća kod muškaraca krivo pušenje, dok kod žena taj procenat niznosi 70 odsto. Trenutno više od 16 miliona Amerikanaca pati od bolesti koje su prouzrokovane pušenjem.

(Novosti, foto: shutterstock)