Dekor

FENG ŠUI DEČIJA SOBA: Podstiče kreativnost i samostalnost mališana

Primenom feng šui principa u dečijoj sobi, podstiče se kreativnost i individualnost kod mališana. Odvojeni kutak, uređen prema ukusu i uzrastu deteta, doprinosi njihovom bržem osamostaljivanju. Najvažnije je da u dečijem carstvu vlada ljubav, radost, energija i optimizam.

o Pošto su deca vrlo osetljiva na spoljne uticaje, a naročito zvuke, poželjno je da njihova soba ne bude okrenuta ka prometnoj ulici, niti da bude smeštena tik uz ulazna vrata. o Vrlo je važno da se detetu obezbedi dovoljno mesta za kretanje u prostoriji, jer u protivnom može da suzbija energiju i vremenom postane bezvoljno i tromo. o Tokom odrastanja se menjaju potrebe, navike i želje mališana, zato bi bilo dobro da soba ima fleksibilan nameštaj manjih dimenzija i veselih boja, koji lako može da se premešta i ima različitu namenu.

o Feng šui nalaže da u dečijoj sobi najviše pažnje treba obratiti na krevet. Nije dobro ako je suviše blizu vrata, jer blokira pozitivne vibracije. Ukoliko to ne može da se izbegne, između vrata i kreveta može da se postavi paravan ili pregradni zid. Najbitnije je da oko mesta na kojem dete spava, nema nikakvih “prepreka” kao što su orman, komoda, kutije, most ili sto, jer oni znatno usporavaju protok životne energije i mogu da poremete san. Uzglavlje je najbolje da bude od punog drveta i naslonjeno uz zid, ali nikako ispod prozora jer je tada isprekidan san i otežano učenje.

o Radni sto bi trebalo da bude blizu prozora, da bi imao dovoljno dnevne svetlosti. Ali, nije dobro da stolica bude pozicionirana tako da dete bude leđima okrenuto ka vratima, jer vremenom može postati nesigurno i nervozno. Dimenzije radnog stola su takođe značajne: ako je sto suviše veliki, dete se može osećati zbunjeno. Ukoliko je mali, uvek će biti zatrpan stvarima, koje mogu ometati rad i otežavati koncentraciju i pamćenje.

o Idealno bi bilo da mališani sami odluče koje boje će preovlađivati u njihovom carstvu, jer su to nijanse koje prijaju njihovoj ličnosti. Najmlađi obožavaju “drečave” tonove, koje bude maštu, radoznalost, koncentraciju i energiju. Mađutim, kod hiperaktivne dece, preporučuju se nežni, pastelni tonovi. o Atmosfera u ovoj prostoriji trebalo bi da bude u skladu sa karakterom deteta.

Dok devojčice vole da budu male princeze okružene motivima iz bajke i nikada im nije dosta lutaka, plišanih igračaka i cveća, dečaci bi da se nađu u ulozi junaka iz stripa, a svoju sobu ispune sportskim rekvizitima, automobilčićima ili robotima. o Obavezno bi trebalo da se pronađe mesto za odlaganje igračaka, jer nered negativno utiče na ponašanje, zdravlje i raspoloženje deteta. U tu svrhu mogu da posluže lake kutije koje, u zavisnosti od desena, mogu da budu i ukrasni detalj. Knjige mogu da se odlože na male police od drveta, koje se lako montiraju na zid.

o Ukrasi se ne preporučuju u dečijoj sobi, a posebno ne skupoceni, jer će dete stalno biti u strahu da ih ne ošteti i tako suzbijati svoju energiju. Akvarijum takođe nije dobar, jer emituje vrlo intenzivne vibracije.

(Srećna žena)