Dekor

FENG ŠUI – SPAVAĆA SOBA: Oaza ljubavi i mira

Kada je energija u spavaćoj sobi pozitivna i odnosi između bračnih partnera će biti harmoničniji. Prema feng šui načelima, prostorija u kojoj se spava trebalo bi da bude oaza ljubavi i mira, jer se u njoj provede trećina života.

o Idealno je da u domu postoji tzv. spavaći blok, kako bi soba bila zaštićena od buke. Iz istog razloga, bitno je da bude pozicionirana što dalje od ulaznih vrata.

o Stari Kinezi su davali prednost spavaćim sobama manje kvadrature, jer je tada energija smirenija i bolje se spava.

o U njoj bi trebalo da bude samo neophodan nameštaj (krevet, noćni stočići, komoda i eventualno ormar). Važno je da svaka stvar bude na svom mestu, jer nered može da izazove nesanicu i svađu. Nikako se ne preporučuju otvorene police, jer ugrožavaju bračnu slogu.

o Što se tiče ukrasa, dobro je da to budu predmeti koji simbolišu ljubav: fotografije nasmejanih partnera, posteri sa zaljubljenim parovima, ukrasi u obliku srca, dva delfina ili goluba… Ogledala i cveće u spavaćoj sobi negativno utiču na ljubavni život partnera.

o Prigušeno svetlo doprinosi romantičnoj atmosferi, zato je dobro da prozori budu prekriveni zavesom, a tokom noći sa spuštenom roletnom, kako bi se sprečilo prodiranje spoljašnjih uticaja u oazu ljubavi i mira. Što se tiče veštačkog svetla, dovoljne su dve stone ili zidne lampe sa obe strane bračnog kreveta.

o Zidove je dobro okrečiti mirnim nijansama: bela, žuta, krem, svetlo zelena, plava ili bebi roze. Iste boje se preporučuju i za posteljinu.

o Tepih će u spavaćoj sobi doprineti ušuškanoj atmosferi, zato je dobro da bude mekan i izrađen od prirodnih materijala.

o Televizor, računar ili sprave za vežbanje apsolutno su suvišne u sobi i umanjuju dejstvo pozitivnih vibracija.

BRAČNI KREVET

Najbolje je da bude izrađen od punog drveta, a pozicioniran tačno na sredini prostorije sa uzglavljem uz zid, tako da pozitivna energija može nesmetano da kruži oko njega. Idealno je da sa obe strane kreveta bude identičan nameštaj i detalji (iste komode, lampa, vaza…), ako harmonija ne bi bila narušena. Dušek bi, pre svega, trebalo da bude udoban, a posteljina od prirodnih materijala, jer veštački mogu da uzrokuju malaksalost i nesanicu. Ako uzglavlje kreveta nije od punog drveta već od kovanog gvožđa ili je šuplje i rešetkasto, trebalo bi ga prekriti velikim jastucima.

(Srećna Žena)