Trudnoća

Folna kiselina u trudnoći

Savet koji svaki doktor daje trudnicama je da obavezno unose folnu kiselinu, jer su folati neophodni za zdravu trudnoću. Međutim, većina budućih majki uopšte ne razmišlja o tome na koji način će unositi ovaj važni sastojak. Najnovije studije pokazuju na razliku između termina folat i folna kiselina.

Folati su prirodna forma vitamina i mogu se naći u hrani (spanać, zelena salata, pasulj, džigerica…) Folna kiselina je sintetički oblik vitamina, koji se koristi u većini suplemenata. Istraživanja pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji, zbog genetike, ne može da u potpunosti iskoristi običnu folnu kiselinu.

Ovo je posebno važno pre i za vreme trudnoće, kada se preporučuje dodatni unos. Nedostatak folata može izazvati brojne negativne posledice po zdravlje, uključujući i preeklampsiju, pobačaj, nedoljovnu telesnu težinu deteta, prevremeno odvajanje posteljice. Zato se, kada god je to moguće, savetuje ishrana bogata folatima, a u drugom stanju se preporučuje dodatna suplementacija.

Važno je znati i to da većina multivitamina za trudnice sadrži sintetičku folnu kiselinu (jer je jeftinija). Preporučuju se preparati koji sadrže aktivni folat najnovije generacije ili 5-Metiltetrahidrofolat. Tako ćete biti sigurni da, bez obzira na genetiku, vaše telo u potpunosti može da iskoristiti dragocene sastojke.

(Novosti)