Putovanja

I bogovi sa Olimpa opčinjeni tom lepotom

Dok se sunce lagano spušta iza mora i nebo postaje crveno, pa purpurno i narandžasto, poluostrvo Kasandra, poznatije kao prvi „prst“ Halkidikija, otvara svoju večernju i noćnu čarobnu kutiju ne bi li iz nje prosulo nisku bisera u obrisima prekrasnih uvala, kristalno čistog mora, plaža sa najfinijim belim peskom, borovima i čempresima.

Tu sliku, tu gotovo nestvarnu lepotu, vekovima posmatraju i dive joj se i bogovi sa vrhova Olimpa. Zapadna obala Kasandre, jednog od najposećenijih odredišta Grčke, prvi je komšija Olimpa, sa čijih vrhova se njena mesta, uvale i pitoreskna sela vide kao na dlanu. Na istočnoj obali Kasandre, ispod Nea Potideje, načičkano je najviše mesta za letovanje. Ali, pre nego što dotle stignete, gde je prokopan kanal kako bi povezao zaliv Termaikos na zapadu sa zalivom Toroneos na istoku, dočekaće vas nekoliko mesta na severozapadu poluostrva. Najpre, Nea Kalikratia, pa Nea Plagia, Flogita, Dionisos i, najzad, Nea Moudania, glavno gradsko letovalište na ovom potezu obale, oko 60 kilometara udaljeno od Soluna, i jedna od najvećih ribarskih luka u Grčkoj.

Moudania ima prostranu plažu sa finim, sitnim peskom i luksuzni hotel „Ikos Okeania 5*“, ali su tri atrakcije za nju karakteristične: velika crkva Panagia Korifini, vizantijska kula Zografu iz 14. veka, i svake srede pijaca na otvorenom. Ipak, idemo na jugoistok poluostrva, u mesta u kojima su najbrojniji turisti iz Srbije.

-Sva mesta na istočnoj obali Kasandre su lepa, ali se za Nea Potideu tvrdi da je izuzetno atraktivno letovalište na Halkidikiju – smatra turistički vodič Kostadina Pilonidi.- Dovoljno je da se samo malo udaljite od ovog mesta pa da pronađete peskovitu plažu koja može da bude pusta čak i u vreme velikih gužvi vikendom! U slučaju da želite šarmantno ribarsko selo poznato po ribljim restoranima i tradicionalnim kafeima, uputite se u Nea Fokeu. Ili biste, možda, u Afitos, sagrađen na steni koja gleda na Toroneos zaliv. Turisti ga još nisu potpuno osvojili, a postoji i naredba koja ograničava dalju gradnju.

25-Nea-Mouda

Još samo Kalitea i Kriopigi, a onda dolaze mesta koja srpski turisti najviše vole: Polihrono, Hanioti i Pefkohori. U Polihronu, što u prevodu sa grčkog znači veoma star, kuće u uskim ulicama su pune mediteranskog cveća, a obližnja brdašca su zaposela stabla maslina. Noćni život u Haniotiju je na glavnom gradskom trgu i u sporednim ulicama. Najpopularniji Pefkohori je oko stotinak kilometara udaljen od Soluna. To je malo mesto koje ima dugačku, usku peščanu i šljunkovitu plažu sa borovom šumom u pozadini. Po toj šumi je i dobilo ime, jer pefkos na grčkom znači bor, a horio selo. Ima ovo mesto apartmane, hotele, studija i vile od kojih su mnogi kraj same plaže.

25-Moudania

Južni deo Kasandre turisti manje posećuju. Zbog toga je mesto Poliouri nekako „zaštićeno“ od gostiju, ali ima šta da ponudi: med, maslinovo ulje, staze i puteve kroz šumu, plažu sa sitnim peskom koja je plitka i pogodna za decu. I, nekoliko malih zaliva za sve koji vole samoću.

-Ako tražite najstarije selo na Halkidikuju onda je to svakako Kasandria, glavni grad istoimenog poluostrva – podseća Kostadina Pilonidi.- Van sezone u njemu je oko 3.500 stanovnika, a kad krene leto naraste i do deset puta! Doputujete li u Kasandriu znači da ste već na zapadnoj obali poluostrva koja ima manje turističkih letovališta od istočne.

Pa ipak, i ovde postoji luksuz, a oličenje je Sani, već godinama stecište ljubitelja jahti i elitnog turizma. Luksuzni butici i hoteli, prestiž, izuzetno skupocene jahte, radnje sa najpoznatijim svetskim brendovima … Svega toga ima u ovom živopisnom mestu, najviše poznatom po jedinstvenoj marini za luksuzne brodove na kojima su zastave Rusije, Italije, Amerike, Velike Britanije, Kanade, ali i Srbije! Vezovi u marini rado prihvataju i manje brodove kojima mnogi kreću da bi videli i istražili lepotu severa Grčke: Sitoniju, Svetu Goru, Skijatos. Lepa je i plaža na Saniju. Na nju ne možete ako niste gost luksuznog hotela. Prelepe ležaljke i suncobrani, pesak sitan, čist, a voda plitka dosta dugo – idealno za porodice sa malom decom.

Tražite besprekorno čisto Egejsko more i netaknutu prirodu? Želite da uživate u rajskom pejzažu, u mirisu borova i čempresa, u pučini na kojoj se, kao tačkica, pojavi brod i brzo nestane? Postoji li tako nešto na zapadnoj obali Kasandre?

25-Afitos

-Postoji – samouvereno će naš vodič. – Mnogi znaju za Mola Kaliva, mirno mesto sa kristalno čistom vodom i plažom, oko sat vremena vožnje od Soluna. Nalazi se između mesta Posidi i Nea Skioni, u kojem imaju vile mnoge poznate ličnosti Grčke. Tražeći mir i što manje turista, oni su odabrali baš ovo mesto. U blizini je i Loutra, jedna od najpoznatijih grčkih banja.

Ako, pak, želite gužvu, brodove, dobre hotele i apartmane, neka vas put odvede u Nea Skioni. Krcato je ribarskim brodovima i odličnim ribljim restoranima. Ima svoj šarm i šmek. Baš kao i cela Kasandra. U koje god mesto da krenete, nećete pogrešiti. Negde će vas oduševiti tišina, a negde vreva i reka turista.

Jedno je sigurno: svuda će vas dočekati toplina juga, miris Mediterana i prostranstvo Egeja. Sasvim dovoljno da uživate i da letovanje pamtite…

25b

ŽIVOPISNA SELA

NA zapadnoj obali Kasandre postoji nekoliko živopisnih sela koja godinama privlače i srpske turiste. Jedno od njih je Furka. Obala ima moderne hotele, a u unutrašnjosti je tipična Grčka sa neizbežnom tradicijom. Za Furku kažu da je kombinacija prirodne lepote i istorije.

Siviri takođe ima duge peščane plaže, od kojih su pojedine skrivene. Sa neke od njih možete gledati zalazak sunca i vrhove Olimpa. Mesto se nalazi u malom zalivu iznad kojeg se prostire borova šuma. Posidi je manje poznato mesto, namenski je građeno, a prepoznatljivo je po svetioniku iz 1864. godine.

25c

KAMP I FESTIVAL


SANI je poznat i po kampu „Plavi san“, koji je prve kategorije i ima 206 mesta. Od Soluna je udaljen 86 km, i smešten je u borovoj šumi. Lokacija je zaista idilična: nalazi se na samoj obali, između hotela „Sani bič“ i „Sani klub“. Leti se, jednom nedeljno, priređuje grčko veče.

Osim magičnih plaža sa belim peskom, Sani leti ima i muzički festival na otvorenom koji se organizuje pored drevne vizantijske kule. U blizini su luksuzni hoteli. Čistoća celog kompleksa je besprekorna.

(Novosti)