Zdravlje

I muškarce muči klimaks

Stručnjaci u poslednje vreme tvrde da mnogi muškarci srednjeg životnog doba proživljavaju muški klimaks. Ono što se kod jačeg pola oduvek smatralo jednostavno starenjem, dobilo je i zvaničan naziv – andropauza.

Posle tridesete godine kod većine muškaraca dolazi do pada testosterona tempom od 10 odsto po deceniji, i to se smatra normalnim. Kada nivo tog hormona počne da opada brže, stručnjaci govore o tome da osoba prolazi kroz andropauzu. Iako je termin skovan četrdesetih godina u medicinskoj literaturi, službeno se koristi tek od šezdesetih godina.

Promene koje se dešavaju muškarcima sa starenjem i padom hormona mnogo su sporije i manje vidljive nego što je slučaj kod žena. Svakoj ženi je jasno kada je ušla u menopauzu zbog gubljenja menstrualnog ciklusa, dok andropauza nije tako očigledna. Sindrom smanjenja muških polnih hormona ispoljava se u smanjenju seksualne želje i energije uopšte, u pojavi gojaznosti, promenama raspoloženja… Kako se muški hormon ne dovodi samo u vezi sa seksom već je značajan i za fizičku aktivnost i motorne aktivnosti, ne dolazi samo do slabljenja seksualne funkcije, već se pojavljuju i nesanica, umor, slabljenje mišićne mase, depresija… Bitna razlika je što kod muškog pola ne dolazi do promena tako naglo kao kod žena. Svaki muškarac prođe kroz tu fazu, samo je pitanje u kojoj meri će se simptomi ispoljiti.

Prvi i jedan od najneprijatnijih simptoma andropauze upravo je slabljenje polnog nagona. Ne samo što dolazi do gubitka interesa za seksualni život, nego i do problema sa erekcijom. Za većinu muškaraca erektilna disfunkcija može da bude prvi znak upozorenja o dolasku andropauze.

Sve donedavno lekari nisu imali pouzdane testove za određivanje nivoa testosterona, a i muškarci su se ređe odlučivali da potraže stručnu pomoć. Lekari kažu da se to nije mnogo promenilo, ali da, ipak, sada više njih odlazi kod lekara u nameri da „sredi“ svoje hormone i, posebno, seksualni život.

– Ako je neurogena komponenta u pitanju, onda problem može jednostavno da se reši uzimanjem preparata, recimo „bilive“, koji je najefikasniji za psihogene erektilne disfunkcije – kaže profesor dr Srđan Popović, endokrinolog. – Dovoljno je da pacijent uzme tabletu i vidi da li ima efekta. Reč je o snažnim vazodilatatorima koji šire krvne sudove uz pomoć inhibitora 5-fosordijasteraze.

Naime, posle tridesete godine života sa sporijom proizvodnjom testosterona dolazi i do povećanje produkcije globulina, koji za sebe veže polne hormone tako da telo može da iskoristi samo ono što od njega ostane.

RIZIK OD INFARKTA

Nekada je erektilna disfunkcija prvi znak oboljenja kardiovaskularnog sistema.

– Ako neko naglo izgubi erektilnu disfunkciju, u određenom broju slučajeva za nekoliko meseci, možemo da očekujemo srčani ili moždani udar kod takvih pacijenata – kaže prof. Popović.

Sa telesne strane, andropauza dovodi do gubljenja mišićne mase i povećanja udela masnog tkiva na gornjem delu tela.

(Novosti)