Nega & Lepota

I sapun može da bude štetan

Prljavština ne može da prouzrokuje neke ozbiljnije bolesti, ali svakodnevno ubijanje dobrih bakterije na koži može zapravo da ugrozi imunitet, upozorava gastroenterolog Robin Čutkan, osnivač Klinike za digestivnu hirurgiju za žene u Merilendu.

– Ogromna količina mikroba na vašoj koži neće stvoriti ozbiljne infekcije, već su to bezopasne bakterije koje vas sigurno neće povrediti. Jedino što preporučujem za korišćenje jeste blagi sapun od organskih sastojaka, ali i da ljudi tokom sezone prehlada i gripa budu oprezniji, i da redovno peru ruke sapunom i toplom vodom – rekla je doktorka Čutkan.

Jedina mesta koja bi trebalo malo nasapunjati tokom redovnog održavanja higijene i to organskim sapunom jesu delovi ispod pazuha i prepone.

– Ogromna količina mikroba na vašoj koži neće stvoriti ozbiljne infekcije, već su to bezopasne bakterije koje vas sigurno neće povrediti – rekla je doktorka.

Hemikalije u gelovima za tuširanje remete prirodnu ravnotežu bakterija na koži koje štite od akni i ekcema dok ih kontakt s prljavštinom uči da prepoznaju štetne bacile. Doktorka Čutkan, naime, tvrdi da su pre pojave raznih gelova za tuširanje i sapuna ljudi, zapravo, živeli zdravije. Prali su se vodom i eventualno sapunom koji su sami pravili, ali danas je većini teško da zamisle da se svaki dan ne nasapunjaju i istuširaju ili okupaju u kadi. Tom navikom uništava se imunitet i narušava prirodni nivo bakterija na koži koje nisu tamo bez razloga, upozorava doktorka.

(Novosti, foto: shutterstock)