Ljubav & Seks

Istraživanje i mnoštvo komentara: Da li izbor obuće žena zavisi od muškarca koji im se dopada?

Kontroverzno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Slovačkoj pokazalo je da izbor obuće za dejt znatno zavisi od muškarca sa kojim žena odlazi na sastanak.

Naime, naučnici su sproveli studiju na 292 heteroseksualne žene tako što su im pokazali slike dva muškaraca, od kojih je jedan bio, po mišljenju većine, vrlo atraktivan, a drugi suprotno od toga. Nakon što su ih pitali da ocene muškarce od 1 do 7 (1 – neprivlačan, 7 – izuzetno privlačan), pokazali su im sliku crnih baletanki i sliku belih štikli sa potpeticom visine 11 cm i pitali ih koje bi cipele obukle na dejt i sa kojim muškarcem.

Rezultati su pokazali da je preko 60 posto ispitanica odabralo štikle za dejt sa muškarcem koji je dobio sveukupnu ocenu 6,1, a samo 20 posto njih je odabralo baletanke za dejt sa drugim muškarcem koji je dobio sveukupnu ocenu 1,6.

Voditelj istraživanja profesor Pavol Prokop objasnio je da žene nošenjem cipela sa visokom potpeticom šalju seksualne signale muškarcu koji im se sviđa i sa kojim bi volele otići korak dalje, što otkriva i njihov senzualniji hod i njihanje kukova kada nose štikle.

S druge strane, američka psihološkinja, novinarka i autorka Summer Brennan je, komentirišući ovo istraživanje, istakla kako žena koja nosi štikle ne mora nužno prizivati muškarca na seks, te da na spoj sa muškarcem kojeg ne smatra atraktivnim vrlo verovatno ne bi ni otišla.

Takođe, dodala je i da bi studija bila znatno verodostojnija da su ponuđene cipele bile iste, a ne različite boje.

(Index.hr)