Zdravlje

IZBEGNITE INFEKCIJE: Pravila za održavanje intimne higijene

Prirodna odbrana je posebno važna zbog toga, što otvori mokraćnog kanala, vagine i debelog creva leže tesno jedan uz drugog. Ukoliko bakterije iz creva (npr. koli-bakterije, koje su u samom crevu inače veoma korisne) dospeju u vaginu ili u otvor mokraćnog kanala u većim količinama, mogu da prouzrokuju infekcije vagine ili bešike.

Za žene je važno da kontrolišu celokupan intimni predeo („iznutra“ i „spolja“ ), jer se smetnje u spoljnom predelu mogu odraziti na vaginu, i obrnuto.

Pravilna intimna higijena

Smetnje u spoljnom intimnom predelu mogu da utiču na vaginu i obrnuto. Zbog toga je važno da koža u spoljnom intimnom predelu uvek bude zdrava. Važno je da se kiselinski zaštitni omotač što manje ometa, što znači da se koži ne sme oduzimati masnoća i da treba zadržati kiselinsku pH vrednost od oko 5,0. Ponekad je dovoljno da se štetni uticaji naprosto izbegnu. Nedovoljna higijena može da izazove infekcije, ali i preterana higijena takođe može da bude štetna za sveukupno intimno područje.

Šta može da dovede do iritacije kože?

Alkalni sapuni škode kiselinskom omotaču kože. Nošenje uložaka sa folijom (koja ne može da diše) može da podigne pH vrednost kože u spoljnom intimnom predelu, time se ometa zaštitni kiselinski omotač. Osim toga, može da dođe do stvaranja tzv. „vlažno-tople komore“, što pogoduje rastu gljivica i bakterija.

Gelovi za tuširanje sa agresivnim supstancijama za pranje mogu da umanje masnoću kože.

Sredstva za konzervisanje i mirisne materije, koje se npr. nalaze u vlažnom toalet papiru i mnogim sprejevima za intimnu upotrebu, mogu da izazovu iritaciju kože i alergije.

S obzirom na to da se ti proizvodi ne ispiraju, već posle primene ostaju na koži, pojačana je opasnost od nastanka alergija.

Takođe i kreme za otklanjanje dlačica često sadrže agresivne sastojke na koje koža može da reaguje crvenilom, svrabom ili peckanjem.

Hlor, koji se u javnim bazenima koristi kao sredstvo za dezinfekciju, kod osetljivih osoba može da izazove iritaciju kože i alergiju.

Takođe i trenje dovodi do iritacije kože. Do toga može da dođe upotrebom grubog toalet papira sa velikom sadržinom drvnih vlakana, usled nošenja uskih gaćica (tanga) ili pantalona bez donjeg veša.

Posle seksualnih odnosa, iritacije kože u spoljnom intimnom predelu, kao i u ulaznom delu vagine, nisu nikakva retkost. Ukoliko nam je koža posebno osetljiva, potrebno je da pre odnosa namažete kožu spoljnog intimnog predela kremom, a eventualno i posle odnosa.

I u slučajevima kada su ulazni deo vagine, kao i sama vagina suviše suvi, pomoći će gel ili krema.

Urin, ili ostaci fekalija takođe mogu da iritiraju kožu. O problemima u bešiki ili u predelu debelog creva trebalo bi da porazgovarate sa vašim lekarom.

Usled nošenja tesne odeće ili donjeg veša od sintetike, uložaka sa plastičnom folijom kao i zbog korišćenja najlonskih hula-hopki može da dođe do zastoja toplote ili vlage u intimnim predelima što pogoduje iritacijama kože, ali i infekcijama.

Preterana intimna higijena, u koju spadaju višestruko pranje u toku dana, ispiranje vagine, sprejevi za intimnu upotrebu, jak mlaz vode usmeren na intimne delove tela, takođe nije dobra. Dovoljno je pranje jednom do dva puta dnevno i obavezna zaštita i nega iritirane kože.

(Alo, foto: profimedia)