Ljubav & Seks

„Izvini“ čuva vezu

Kad smo bili mali, učili su nas da kad uradimo nešto loše, kažemo „izvinite“. Onda smo odrasli, a ova reč se usput izbrisala iz našeg rečnika. Što je još gore, više ne priznajemo ni svoje greške misleći da ćemo tako biti poraženi.

Ali, pravog muškarca upravo čini sposobnost da uvidi svoje greške, prizna ih, izvini se i zatraži oproštaj. Ženama je nekad samo toliko dovoljno.

Nezreli muškarci će na ukazanu grešku reagovati burno i arogantno, u stilu „napad je najbolja odbrana“. Zreli će saslušati partnerku ili i pre razgovora sa njom uvideti u čemu su pogrešili. Time ne dokazuju da su slabići, naprotiv. Potrebno je mnogo snage da priznamo da nismo savršeni i da umemo da pogrešimo. A kada partnerka vidi da ste spremni da zatražite oproštaj, verovatno će i sama biti sklonija da se ponaša isto.

Na taj način, stvorićete preduslove za zdravu i kvalitetnu vezu, tvrde psiholozi, a bolje ćete se i osećati jer pokazujete da ste odgovorni i da vam je stalo do istine. Priznanje vam, ipak, ne daje pravo da iznova ponavljate iste greške. Ako to radite, partnerka će s razlogom posumnjati u iskrenost vaših reči i na korak ste od toga da potpuno urušite poverenje.

(novosti)