Zdravlje

Kad izbacite HLEB iz ishrane, organizam reaguje: Nervoza i gubitak energije su dve od PET posledica!

Hleb više nije poželjna namirnica. Sve je više onih koji ga u raznim dijetama izbacuju iz ishrane kako bi smanjili unos ugljenih hidrata. Ipak, trebalo bi pripaziti jer su baš ugljeni hidrtai važni za pravilno funkcionisanje našeg organizma.

Kada smanjite unos ugljenih hidrata, prvo što primetite je da više niste otečeni i da ste smršali. Ipak, niste se otarasili masnih naslaga, nego viška tečnosti, ali u svakom slučaju to se vidi na vagi. Ne dajte da vas ovo zavede i obratite pažnju na sledeća upozorenja.

Loš zadah

Naš mozak se hrani ugljenim hidratima kako bi mogao da radi, pa ako ih nema dovoljno u telu, slede procesi koji na kraju izazivaju loš zadah, suva usta, umor, slabost, nesanicu. Vremenom ćete se navići, ali stručnjaci kažu da ovo nije dobro i da nikako ne bi valjalo sasvim ukinuti unos ugljenih hidrata.

Poremećen nivo šećera u krvi

Izbacivanjem ugljenih hidrata doći će do velikih oscilacija u nivou šečera u krvi. Zato nije loše jesti hleb od celog zrna žitarice, to će napraviti nalans.

Manjak energije

Cela zrna žitarica su odličan izvor gvožđa, magnezijuma i vitamina B, koji su sjajni izvori energije. Ako ih uskratite organizmu, jasno je da će on mnogo slabije raditi, a i nećete moći redovno da vežbate.

Problemi sa varenjem

Probava vam neće dobro funkcionisati ukoliko sasvim izbacite hleb, naročito onaj od celogg zrna. Imaćete problema sa stolicom, ali i sa komplikacijom eventualnih hroničnih bolesti

Nervoza

Ugljeni hidrati su važni i za održanje nivoa serotonina, hormona sreće, tako da ćete njihovim izbacivanjem verovatno postati džangrizavi i neraspoloženi.

(zena.blic.rs)