Ljubav & Seks

Kada dečko ima 50 i „kusur“…

Muškarac bi trebalo da bude nešto stariji od žene. Iako se danas više striktno ne poštuje, ovo ljubavno „pravilo“ se ipak održalo. Ali, šta se dešava kada devojka pronađe „15+“ starijeg partnera?

Sve je više slučajeva da dame ulaze u vezu i brak sa muškarcem skoro tatine generacije. Devojke tada porodicu i priajtelje često drže „na čekanju“ sa informacijama, što zbog neizvesnosti veze, što zbog straha kako će sredina prihvatiti njenog znatno starijeg partnera. Psiholozi objašnjavaju da su devojke u izvesnoj meri zrelije od vršnjaka, pa je normalno da imaju i sklonosti ka starijim muškarcima. Ono što se nekada smatralo normalnim je razlika od 4 do 7 godina, ali mnogi problemi nastaju kada par razdvaja ceo jedan generacijski jaz. Psihoterapeut Zoran Milivojević za objašnjava da postoji više razloga za takvu pojavu:

– Pojedine devojke ne traže muškarca za zajednički bračni život i podizanje zajedničke dece, već se zaljubljuju u samouverene zrele muškarce. Njima nije tako važna budućnost, već sadašnjost, a u sadašnjosti one njega vole. Ti muškarci su na izvestan način i izazovi za devojke, jer su teže osvojivi. Takođe, za razliku od većine mladića, stariji su već stekli imetak i finansijsku stabilnost, što garantuje određeni kvalitet života, status, putovanja…

Ljubav ne zna za godine u braku glumaca Voje Brajović i Milice Mihajlović, kao ni Branislava Lečića i voditeljke Nine Lečić. I razlike u godinama koja se meri decenijama, javnost nije previše kritikovala ove ljubavi. Ipak, postavlja se pitanje kako bi mnogi roditelji reagovali kada bi njihova ćerka trebalo da se uda za „mladića“ sa 50 i „kusur“.

Početak javnog prikazivanja mlade devojke i dvadesetak godina starijeg partnera najčešće započinje putovanjem na neku destinaciju gde ih ne poznaju i gde „uvežbavaju“ javno prikazivanje svoje veze. I tu ih dočekuju preki pogledi i oštre reakcije okoline, ali prvo pravo isustvo i oštre reakcije okoline u tom pogledu dočekaće ih tek na domaćem terenu.

Nepoznatim ljudima je prva pomisao da je mlada devojka „sponzoruša“, koja je „uhvatila“ dobrostojećeg „dedu“. Preko tih osuda se lakše prelazi ili se na njih jednostavno ogugla, ali knedla u grlu zastane kada se nađemo ispred prijatelja, rodbine i najbliže porodice.

– Prvo prijatelji, a naročito roditelji po pravilu nevoljno gledaju na preveliku razliku u godinama. Čini mi se da većina ovih veza započinje izvan percepcije javnosti, a tek onda kada se stvori jaka emocionalna povezanost. Kada dvoje imaju doživljaj da je „to-to“, tada „izlaze iz plakara“ i počinju da se pojavljuju u javnosti – objašnjava Milivojević.

Partnerke u početku prikrivaju svoje jače polovine, pa razliku u godinama najčešće prvo prepolove kako bi opipale teren. Koliko god neko i izgledao mlađe, prava istina o broju godina ispliva na površinu čak i kada se devojka zaljubi pre nego što zna pravu istinu o godištu svog partnera. Kada je razlika u godinama velika, potrebno je poslati i posebnu molbu SPC ako žele da sklope brak u crkvi. Ipak, svako prvo predstavljanje, naročito roditeljima, treba da bude unapred pripremljeno, a psiholozi savetuju da do upoznavanja dođe samo ako roditelji nisu protiv partnera i ako on želi da ih upozna.

– Roditelji su u prinicipu prvo šokirani i osuđuju izbor. Neki nastavljaju da osuđuju i odbacuju izabranog partnera, tako da im ga ne treba ni prestavljati. U pojedinim slučajevima roditelji ulaze u strasnu borbu za „spasavanje“ svoje kćerke. Drugi roditelji prolaze kroz različite faze reagovanja sve do podnošenja ili prihvatanja.

Koliko god to bilo nezamislivo i osuđivano pre dve decenije, naše društvo danas je mnogo otvorenije po pitanju parova sa velikim generacijskim jazom. Većini se takve veze ne sviđaju, jer misle da nisu baš prirodne ili normalne, ali su trpeljivi – naglašava sagovornik „Života plus“. – To i jeste suština tolerantnosti ili trpeljivosti – trpimo, podnosimo, ali nismo agresivni. Naravno, problem je ako je reč o našoj ćerki. Interesantno, nekada i roditelji starijeg muškarca popreko gledaju na mnogo mlađu devojku jer smatraju da je „faćkalica“ koja im je zavela sina.

Ono što je sigurno, parovi sa velikom razlikom u godinama, posebno ukoliko je reč o sredovečnom muškarcu i dvadeset i kusur godina staroj devojci, nemaju za cilj da žive zajedno „do kraja života“.

– Najverovatnije je da će ona njega nadživeti za nekih dvadesetak godina. Oboje polaze od toga da smrt jednog partnera nije kraj i da će onaj koji ostane pronaći nekog novog partnera – zaključuje Milivojević.

NEVERBALNI ZNAKOVI OSUDE

Svi koji misle da će njihovo okruženje biti oduševljeno vezom sa dvadeset godina starijim partnerom – greše. To je i dalje neka vrsta „neprilične ljubavi“ tako da će se parovi susretati sa neverbalnim znakovima osude. Ali, to se može smatrati normalnim u ovakvim situacijama i to treba privhatiti kao logičnu posledicu ovakvog izbora partnera ili partnerke – uverava Milojević.

MUŠKARCI, IPAK, VOLE MLAĐE

Stručnjaci  naglašavaju da muškarci ipak vole mlađe žene.

– Prisutna je i pojava da muškarac bira 20 godina stariju partnerku, ali veoma retko. Tada mora da je reč o izuzetnim ženama, sa jakim intelektom i energijom, umetnicama, lepog izgleda. Muškarcima je važna seksualnost, a poznato je na osnovu antropoloških istraživanja širom planete da starije muškarce privlače mlade žene, ali u ovom slučaju je privlačna osoba, njen duh – kaže naš sagovornik.