Trudnoća

KADA DOĐE VREME ZA DECU: Kuhinja je važna kao spavaća soba

Drugi pak nemilosrdno izbacuju iz ishrane ama baš svaku namirnicu u čiju se nezdravost sumnja, ili ne jedu ništa što nije organskog porekla. Takav stav može da prouzrokuje još više stresa, koji uopšte nije poželjan jer treba da ste maksimalno opušteni dok pravite bebu. To se naročito odnosi na parove koji rade na tome izvesno vreme ili su podvrgnuti terapiji za lečenje steriliteta.

Nutricionisti poručuju da se pridržavate četiri osnovna pravila ishrane, koja ćemo vam predstaviti, pošto ćete imati višestruku korist – poboljšaćete zdravlje reproduktivnih organa, stres ćete svesti na najmanju meru i obezbedićete organizmu sve neophodne nutritijente. A pre nego što pređete na nov režim ishrane, neophodno je da sprovedete četvorodnevnu detoksikaciju.

ČETIRI DANA DETOKSIKACIJE

Rigorozne dijete ne dolaze u obzir kada želite da ostanete u drugom stanju. Naprotiv, brza i efikasna detoksikacija organizma osmišljena je tako da na najoptimalniji način pripremi vaše telo na nov način hranjenja. Pravilna proizvodnja hormona i digestivni sistem tesno su povezani, te ako vam organi za varenje rade na pravi način, i hormoni će se lučiti onako kako treba.

Prvi, drugi i četvrti dan

Jedite povrće (bilo koje), voće (sve osim suvog), sveže začinsko bilje (vlašac, peršun i korijander, koji su prirodni čistači organizma), pasulj (sočivo), integralne žitarice (cerealije sa zrnima ovsa, raži i ječma, nikako sa pšenicom, i integralni pirinač), koštunjavo voće, semenke i ulja semenki, mleko biljnog porekla (sojino ili pirinčano), voćne i biljne čajeve, mineralnu vodu.

Treći dan

U ishranu uvrstite i belu ribu (poput bakalara, lista i škarpine), belo meso (pileće i ćureće), jaja, jogurt, med, koštunjavo voće (najviše badema, brazilskog oraha i oraha), suvo voće.

 

43_1000x0

4 OSNOVNA PRAVILA

Bazne namirnice

Mnogim parovima narušen je ph faktor u organizmu, tj. odnos kiselo-bazno, i to u korist kiselog, koji takođe može da prouzrokuje sterilitet. Istraživanja su pokazala da visok nivo kiselosti u materici zaustavlja usađivanje oplođene jajne ćelije.
Od hrane koju jedete kiselost najviše povećavaju meso i mlečni proizvodi, pa gazirana pića i proizvodi od rafinisanog šećera, stoga ne preterujte s njima. Voće i povrće pak umanjuju kiselost. Prava mera je – 80 odsto baznih namirnica i 20 odsto kiselih.

Bolje varenje

Ukoliko imate loše varenje, organizam neće apsorbovati nutritijente iz hrane koju jedete i najzdraviji sastojci samo će protrčati kroz creva. Odvojte dovoljno vremena za obroke, opustite se, jedite polako i dugo žvaćite. Najbolje bi bilo da vam glavni i najobilniji obrok bude doručak, jer je sistem za varenje ujutru najfunkcionalniji, i da potom tokom dana smanjujete porcije.

Namirnice niskog GI

Istraživanje naučnika s Harvarda pokazalo je da žene koje uzimaju namirnice s visokim GI (glikemijski indeks) imaju 92 odsto veće šanse da njihova ovulacija izostane u odnosu na one koje jedu hranu s niskim GI. Ujedno, visok nivo šećera u krvi otežaće mnoge bolesti reproduktivnih organa poput policističnih jajnika. Držite se namirnica niskog GI, baznih ugljenih hidrata kao što su beli krompir, ovas, integralne testenine i integralni hleb. I izbegavajte da jedete ugljene hidrate uveče.

Antioksidanti

Probajte da svakoga dana jedete što više raznobojnog voća i povrća. Različito obojeno voće i povrće sadrži i različite vrste antioksidanata.
Idealno bi bilo kada bi svaki dan pojeli bar po jedno voće i povrće različite boje.

MUŠKO ĆOŠE

Klopa za superspermu!

Svaki peti muškarac ima spermu lošeg kvaliteta ili mali broj spermatozoida, a ozbiljne probleme s plodnošću ima više od 80 miliona pripadnika jačeg pola. Srećom, neki od ovih problema mogu se popraviti ishranom
Šanse za začeće mogu da se povećaju pravilnom ishranom. Naime, proces sazrevanja spermatozoida traje 100 dana, a sve što muškarac unese u telo tokom ovog perioda utiče na kvalitet “malih plivača”.
Hemijska jedinjenja – fitoestrogeni, inače sastavni deo biljaka, ponašaju se kao estrogen, koji oštećuje spermu. Ima ih u soji, kafi i pivu, a smanjuju broj spermatozoida i ometaju pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron i time usporavaju rast tkiva prostate. Zato, ove namirnice treba izbegavati.

Semenke bundeve

Semenke bundeve obiluju cinkom koji povećava nivo polnih hormona. One sadrže fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i bogate su omega-3 masnim kiselinama koje povećavaju dotok krvi u genitalije.

Crna čokolada

Ona obiluje aminokiselinama koje stimulišu proizvodnju spermatozoida, povećavaju njihov broj, ali i volumen sperme. Aminokiselina,
L-arginin, podstiče intenzivnije orgazme.

Banane

Ovo voće obiluje enzimom bromelainom, koji reguliše nivo polnih hormona. Takođe, banane su bogate vitaminima B1, A i C koji povećavaju seksualnu izdržljivost i podstiču proizvodnju sperme. Samim tim povećavaju se šanse za začeće.

Orasi

Oni obiluju omega-3 masnim kiselinama, koja poboljšava cirkulaciju u genitalijama. Osim toga, orasi sadrže jedinjenje arginin, koje povećava broj i volumen spermatozoida.

Beli luk

Iako ga tradicionalno više povezuju sa odbranom od vampira, povremena doza blekog luka će ozbiljno povećati vašu plodnost.

Losos, sardine i skuša

Masne ribe povećavaju plodnost. Ove ribe sadrže esencijalne masne kiseline koje pomažu cirkulaciji unutar reproduktivnog sistema i poboljšavaju kvalitet sperme.

Čili

Jelo sa čilijem će vas dići na više od jednog načina! Ubrzaće vam krv i povećati potenciju!

ŽENSKO ĆOŠE

Klopa za superjajnike!

Omega-3

U njih spada sitna masnija riba poput skuše, haringe, sardine ili lososa, koji je i odličan izvor vitamina D, a trebalo bi da je jedete dva-tri puta nedeljno. Slede namirnice koje sadrže zdrave masti kao što su avokado, orah, semenke bundeve i seme lana. Omega-3 masne kiseline utiču na bolju propustljivost ćelijskih membrana, uključujući i jajnu ćeliju.

Kuvano povrće

Tradicionalna kineska medicina ističe da topla hrana pospešuje plodnost, a da previše sirovih namirnica otežava rad organa za varenje, naročito uveče. Kuvajte povrće na pari.

Vitamin E

To je vitamin začeća kažu ginekolozi. Ima ga u obilju u lešnicima, bademima i pistaćima.

Mlečni proizvodi

Šolja, dve punomasnog mleka dnevno povoljno deluje na jajnike. Možete da uzimate i punomasni jogurt i sir pošto vašem telu treba i malo masnoće kako bi apsorbovalo nutritijente važne za plodnost.

(Alo!, foto: shutterstock)