Zdravlje

Kada je vreme za proveru zdravlja: Hronično nadimanje stomaka može da bude prvi indikator raka i drugih teških oboljenja!

Oko 30% stanovništva muči ovaj problem. Loša probava, ciklusi kod žena, zatvor i alergije na hranu su najčešći uzroci nadimanja i oni su obično provremeni. Međutim, ako ovo stanje postane hronično, to može da bude znak nečeg mnogo ozbiljnijeg.

Ukoliko ne uspevate da se rešite osećaja nadutosti duži vremenski period, vreme je da potražite stručnu pomoć.

Lekari upozoravaju da nadimanje može da ukazuje na ovih 6 zabrinjavajućih problema.

Urinarne infekcije

Infekcija mokraćnih putevamože učiniti da osećate potrebu za čestim odlaskom u toalet. One mogu da uzrokuju osećaj pritisak u stomaku, bol ili nadutost. Nadimanje je često propraćeno groznicom, mučninom i povraćanjem.

Oboljenje jetre

Oboljenje jetre, usled nakupljanja tečnosti, često prouzrokuje i nadimanje. Ako je nadimanje izazvano zbog problema sa jetrom, tada se takođe jalja i osećaj umora, modrice ili pojava žutice.

Zapaljenska bolest creva

Upalna bolest creva je stanje koje izazva dijareju, bol u stomaku i nadimanje. Još jedna karakteristika ovog stanja je intolerancija na laktozu koja se u tom slučaju javlja.

Divertikuloza creva

Divertikuloza crevaje upala malih kesica zvanih divertikula koje se nalaze duž zidova creva. Simptomi uključuju iznenadni početak bola u donjem stomaku. Ostali simptomi koji je prate uključuju mučninu, dijareju, zatvor ili nadutost.

Rak

Nekoliko važnih organa se nalaze u trbušnom delu kao što su pankreas, želudac, debelo crevo, materica i jajnici. Ako se rak razvije u jednom od ovih organa, to može dovesti do neobjašnjivog nadimanja. Stoga, ako primetite uporno nadimanje i naglo povećanje veličine stomaka, posetite lekara.

Narušeno mentalno zdravlje

Kada je osoba pod hroničnim stresom, hormoni poput kortizola mogu imati prednost. U ovakvoj situaciji, digestivni hormoni se ne proizvode u izobilju, što može dovesti do smetnje u probavi i izazvati osećaj nadimanja.

(Stil)