Kuvanje

Kako da jaja ne puknu tokom kuvanja?

U doba vaskršnjih praznika nešto što i najiskusnije domaćice može da iznervira je pucanje jaja tokom kuvanja.

Odaćemo vam tajnu kako da skuvate jaja i znatno smanjite rizike od njihovog raspadanja.

Pazite da ne kuvate jaja koja tek izvađena iz frižidera. Hladna jaja, naime, vrlo lako pucaju pri kuvanju. Zato ih, pre nego što počnete da ih kuvate, izvadite iz frižidera i neka nekoliko sati provedu na sobnoj temperaturi.

Kada ih stavljate u posudu za kuvanje, pazite da ih ne bude previše u posudi. Ukoliko se sudaraju prilikom kuvanja to isto može dovesti do pucanja. Neka među njima bude dovoljno razmaka. U posudu ih položite vrlo polako i nežno kako ne bi napukla prilikom udarca u dno posude.

Preko jaja koja ste stavili u posudu trebalo bi da prelijete hladnu vodu. Pazite da stavite barem 2 centimetra vode iznad jaja. Vodu sipajte polako.

Zatim u vodu dodajte pola kašičice sirćeta i vodu posolite. Sirće je posebno važno u sprečavanju nastajanja pukotina na ljusci jajeta.

Upalite vatru srednje jačine i čekajte da voda počne da vri, a onda još malo smanjite vatru i kuvajte tako na tihoj vatri sve dok jaje nije gotovo.

Na žalost, garancije da baš ni jedno jaje nikada neće pući ne postoji. To dosta zavisi i od tipa jaja koja ste kupili. Međutim, ako se budete držali ovih metoda, šanse za uspeh drastično rastu.

(fizzit.net)