Dekor

Kako da odaberete svoj stil

Da li živite u prostoru koji vam prija?

Ukoliko ne možete da na ovo pitanje date potvrdan odgovor, ne brinite, sve može da se popravi i promeni. Kada se osvrnete po stanu i shvatite da ste tokom godina sakupili toliko predmeta koji zajedno nikako ne čine harmoničan dom, vreme je da krenete od početka.

Tajna nije u količini novca koji imate, jer vaš dom najpre treba da ima dušu, da odražava vašu i ličnosti svih drugih ukućana.

Na početku se zapitajte jeste li tradicionalni, minimalistički, seoski tip, ili ljubitelj industrijskog dizajna. Takođe, vrlo je važno da pogledate sve stvari koje imate i zapitati se kakve emocije određeni predmet u vama izaziva. Ipak, ma koliko da volite neki komad nameštaja, ukoliko se on definitivno ne uklapa u ostatak interijera, moraćete da ga se oslobodite.

U razmišljanju možete da se rukovodite sledećim smernicama: kakav prostor volite, koji su vam omiljeni komadi nameštaja i šta im je zajedničko (stil, tekstura, materijal), čega biste voleli da se rešite, koje boje vas opuštaju i izazivaju pozitivne emocije… Kada jednom definišete šta volite a šta ne i kojem stilu naginjete, možete da počnete sa promenama.

Da biste lakše utvrdili šta vam se sviđa i da biste dobili ideje za uređenje, najbolje je da posetite neki od mnogobrojnih veb sajtova. Ukoliko niste ljubitelj tehnologije, mogu vam poslužiti časopisi za uređenje odakle možete i da isečete fotografije koje vas inspirišu. Dobro bi bilo da sve ideje koje prikupite stavite na jedno mesto, sve ih istovremeno pogledate i onda utvrdite koji vas stil najviše privlači. On može biti tradicionalan ili klasičan, rustikalan, modernistički, šabi šik ili boemski…

Tradicionalan ili klasičan podrazumeva dosta nameštaja koji ima obline, zakrivljene rukohvate, zakrivljene nogare stolova i neutralne tonove. Moderan dekor ima dosta čistih i jasnih linija bez mnogo detalja i tekstura. Za razliku od prethodna dva stila, industrijski dizajn se prepoznaje po korišćenju materijala kao što su kamen, drvo, metal … Izloženi elementi poput ogoljene cigle, vidljive instalacije, cevi, takođe karakterišu ovaj stil.

Šabi šik je stil koji za temu ima romantiku. Pomalo je retro, jer uključuje dosta starinskog nameštaja ili onog koji izgleda pomalo ofucano, a koriste se čipka, vez, starinski sanduci, kreveti i stolice koji su od kovanog gvožđa… Boemski stil je mešavina rustičnog i šabi šika, a najvažniji su boje, ležernost, kombinacija različitih materijala i tekstura.

Može se dogoditi da vam se od svakog ovog stila sviđa neki element, a važno je znati da oni mogu da se mešaju ali i da postoji pravilo: glavni stil mora da bude zastupljen sa 80, a onaj “pomoćni” sa 20 odsto.

(Novosti)