Moda

Kako da sačuvate bikini za sledeće leto: Evo nekoliko trikova

Pratite ove savete i omiljeni kupaći kostim će vam trajati godinama!

Čvrsti materijali

Najveći neprijatelji vaših kupaćih kostima je definitivno hlor iz bazena i slana morska voda, kao i jaki sunčevi zraci. Zato pri odabiru kupaćih kostima gledajte da bude od što čvršćeg materijala ili da ima dva sloja. Danas se najlon, poliester, likra ili mikrofiber najzastupljeniji materijali od kojih se prave kupaći kostimi, jer se oni dobro suše. Pamuk je nezahvalan jer se na njega najčešće skupljaju hemikalije iz bazena i UV zraci jače utiču, što dovodi do njegovog bržeg uništenja.

Nakon kupanja…

Nakon izlaska iz mora ili bazena kupaći kostim ne ostavljajte direktno na sunce da se osuši, već ga isperite običnom vodom. Najbolje bi bilo da pri pranju koristite blage deterdžente, ali ako ste na plaži jednostavno ga od soli pod tušem i ostavite ga da se osuši.

Pazite na kreme za sunčanje

Obratite pažnju kada nanosite kremu za sunčanje na vaše telo. Ako uprljate kupaći kostim zaštitnim faktorom koji nanosite na kožu mogu ostati fleke koje se teško skidaju.

Ukoliko pak odmah ne obrišete mrlju od kreme sa kostima, koristite sodu bikarbonu ili sirće za uklanjanje. Sipajte sodu bikarbonu na fleku i ostavite da odstoji sad do dva, a ankon toga isperite. Ili, u lavor razmutite jednu četvrtinu sirćeta i tri četvrtine tople vode, pa potpite kupaći i ostavite ga da odstoji. Nakon toga isperite ga deterdžentom.

Idealno pranje kupaćeg kostima

Pogodno je da kupaće kostime perete na niskoj temperaturi od 30 stepeni. Koristite program za ručno pranje, a najbolje bi bilo da ga operete ručno i to blagim deterdžentom. Naravno, ne koristite izbeljivače i peglanje.

Sušenje

Kada ga sušite ne izlažite ga direktno sunčevim zracima, već ga ostavite u poluhladu. Poznato je da se veš najbolje suši na povetrini, gde je cirkulacija vazduha najjača. Slično nemojte da kupaći kostim postavite preko stalka za sušenje kako bi zadržao postojeću formu i da izbegavate kačenje jer tako dolazi do pucanja elastina.

Pazite gde sedate

Pazite gde sedate jer biste mogli da pocepate ili uflekate vaš omiljeni kupaći kostim. Površina betonskih bazena ili drveni nameštaj čini da vaš kupaći izgleda staro i iznošeno, jer se trenjem materijal oštećuje. Tkanina se može uništiti i ukoliko se izležavate na kamenim stenama, zato je najbolje da pre nego što legete da se sunčate stavite peškir.

(Super žena, foto: thinkstock)