Ljubav & Seks

Kako da se opet zaljubite

Stručnjaci predlažu da se fokusiramo na stvari koje volimo kod partnera, da ga zagrlimo kad krenemo na posao i uveče kad se vratimo…

Mozak i te kako utiče na srce – pokazuje studija Univerziteta u Misuriju i Erazmus univerziteta u Roterdamu, čiji je zaključak da možemo da utičemo na to koliko ćemo nekog voleti.

Istraživači su do ovog zaključka došli na osnovu ispitivanja malog broja ljudi, samo 40, od kojih je 20 bilo u dugogodišnjim vezama, a druga polovina tek što je raskinula (prosečno vreme od raskida je tri meseca). Učesnici su najpre govorili koliko su vezani za partnera dok su im ispitivani moždani talasi. Zatim su zamoljeni da pogledaju fotografije partnera i razmišljaju pozitivno o njemu, pa im je moždana aktivnost ponovo izmerena. Sledeći put, rečeno im je da se prisete negativnih stvari. Rezultat je sledeći: kada su mislili pozitivno, prijavljivali su mnogo veću povezanost sa partnerom što su potvrđivali i moždani talasi.

Zato stručnjaci predlažu da se fokusiramo na stvari koje volimo kod partnera, da se ne nerviramo zbog sitnica, kao što su pantalone ostavljene na podu ili neizbačeno smeće. Da ga zagrlimo kad krenemo na posao i uveče kad se vratimo. Da se smešimo, jer ćemo time osloboditi dopamin, zaslužan za zadovoljstvo, a i partner će onda nama uzvratiti osmehom. Da vodimo ljubav jer nas taj čin povezuje. Da zajedno isprobavamo nove stvari i da se interesujemo za partnera, kao i na početku veze, za njegove snove, ciljeve, želje. Drugim rečima, da ga nikada ne uzmemo zdravo za gotovo.

(novosti.rs; foto: pixabay)