Nega & Lepota

Kako izgled utiče na libido

Gubitak libida kod žena nije uslovljen hormonima već problemom sa samopoštovanjem i željom za seksualnim uživanjem, otkrio je tim stručnjaka sa državnog Pen univerziteta u SAD.

Učesnice istraživanja su isticale da nisu zadovoljne svojim telom, zbog čega im je u značajnoj meri opala seksualna želja. A i kada bi vodile ljubav, većina je izjavila da nije bila zadovoljna ni sa fiziološkog ni sa psihološkog aspekta.

– Nežniji pol je mnogo osetljiviji na jednostavan test ogledalom. Ako na telu ima vidljivog celulita, ako je trbuščić veći nego nekoliko dana ranije, ako se na licu pojavila nova bora, žena se neće svideti samoj sebi zbog čega će početi da se oseća neprivlačnom.

To će posledično delovati na opadanje seksualne želje. Cela stvar više je povezana sa svešću da su grudi izgubile elastičnost, da se zadnjica opustila, a da se na bokovima nakupljaju masne naslage, nego sa hormonskim promenama vezanim za menopauzu – slikovito je objasnila dr Barlou-Koh, rukovodilac istraživanja, poručujući da rešenje nije u terapiji lekovima, već u suočavanju sa sopstvenim izgledom u protoku vremena.

(Novosti)