Trudnoća

Kako negovati kožu tokom trudnoće

Postoji bezbroj saveta o tome šta treba, a šta ne, da radite tokom trudnoće i sugurno ste već sve naučili napamet. Verujemo da je to mnogo informacija, pa smo zato odlučili da pojednostavimo neke stvari koje se tiču nege kože.

Poznato je da se u drugom stanju sve menja (ne zove se bez razloga tako), a naročito koža. Samim tim, potrebno je da promenite svoju rutinu kako biste izgledali najbolje moguće.

1. Uzimajte redovno prenatalne vitamine

Čak i ako imate dobro izbalansiranu ishranu, teško je dobiti sve nutrijente koji su potrebni i vama i detetu. Vitamini nisu samo nužni za zdravlje, eć su i dodatni bonus za lepotu vaše kose i kože.

2. Hidratacija je bitna

Dok genetika i drugi faktori izvan vaše kontrole utiču na pojau strija, pravilnom hidratacijom kože možete dodatno umanjiti njihov nastanak. Pored toga, mazanje mleka losionima smanjuje iritiranost i svrab. Potražite kreme na bazi prirodnih sastojaka, poput kokosovog i jojoba ulja ili sa dodatkom vitamina E. Kakao i šea puter su takođe odlične opcije.

3. Zaštita od sunca

Zahvaljujući stalnoj promeni nivoa hormona, vaša koža će proizvoditi više melanina nego obično, što može dovesti do hiperpigmentacije (naročito u predelu čela i obraza). Zaštitite se sa mineralnim zaštitnim kremama koje sadrže cink , titanijum ili oba i dodajte zaštitnu odeću i šešir kako biste smanjili direktan uticaj sunca na kožu kad god ste napolju.

4. Dodajte vitamin C

Najbolja stvar koju možete učiniti za vašu kožu tokom trudnoće jeste da koristite serum sa vitaminom C. Ne samo da će poboljšati proizvodnju kolagena, već će i dodatno zaštititi ćelije od slobodnih radikalai UV oštećenja.

5. Budite oprezni sa ostalim sastojcima

Imajte na umu da se sve što nanesete na kožu apsorbuje u krvotok, uticajući na bebu, pa čak i u najranijem stadijumu trudnoće. Neki od sastojaka na koje treba da obratite pažnju je retinol – u svim oblicima, benzoil peroksid (obično se nalazi u sredstvim za lečenje akni), formaldehid i aluminijum.

(zenskimagain.rs)