Zdravlje

Kako sačuvati dobar vid ako ceo dan sedimo za kompjuterom: 6 saveta za zdrave oči

Za očuvanje dobrog vida, uprkos svakodnevnom radu na kompjuteru pokušajte iskoristiti ovih šest saveta.

1. Najpre, pravilno postavite radni sto. Postavite ga na mesto odakle možete videti najudaljeniju tačku prostorije. Takođe, kompjuter nemojte postavljati pored prozora jer prejako spoljno svetlo uzrokuje stres za oči.

2. Menjajte fokus. Postoji jedna vežba „10-3-10“ koju bi trebali neumorno ponavljati. Nakon svakih 10 minuta pogledajte u udaljeni predmet koji se nalazi na najmanje 3 metra od vas. Držite pogled na tom predmetu 10 sekundi, pravilno dišući i trepćući.

3. Nemojte raditi za kompjuterom u mraku. Prostorija uvek mora biti dobro osvetljena. Ako radite za kompjuterom u mraku, to šteti vašem perifernom vidu.

4. Ne sme biti odsjaja na monitoru. Pokušajte da eliminišete reflektiranu svetlost. Odsjaj je jak izvor svetlosti koji se reflektuje od monitora, a zbog njega se naše telo nesvesno pomera kako bi ga oči izbegle i tako dolazi do iskrivljenja kičme i nepravilnoga držanja.

5. Pravilno trepćite. Zdravo oko, normalnoga očnog pritiska, trepće 10-12 puta u minuti, otprilike svakih 5 sekundi. Kada ne trepćete dovoljno oko se napreže, oči se suše i brzo se zamore. Pokušajte to izbegavati.

6. Lagana vežba treptanja. Lagano i brzo trepćete 20 puta, bez stiskanja očnih kapaka. Lice vam mora biti opušteno. Nakon što trepnete 20 puta, zatvorite oči i odmorite se nekoliko trenutaka.

(LoveSensa, foto: iStock)