Zdravlje

Kako se bez hemije braniti od letnjih insekata: Kantarion rasteruje komarce

Setite se koliko su vam puta komarci dosadnim zujanjem remetili san ili boravak u prirodi. Ta mala dosadna stvorenja ne moraju da vam budu dnevna i noćna mora. Nudimo vam nekoliko saveta kako da se namirnicama iz kuće i bašte, prirodno, a ne hemijom, rešite komaraca.

Kao glavom bez obzira komarci beže od paradajza. Jer, stabljika ove biljke širi miris koji opija i uništava komarce u letu. Protiv malih napasti takođe se možete boriti i ako gajite muškatlu. Listovi ove biljke šire miris koji podseća na limun ili mošus i drži komarce na bezbednoj udaljenosti.

Kantarion je takođe veoma efikasan u borbi protiv komaraca. Listove ove biljke treba osušiti, od njih napraviti buketiće, i rasporediti ih po sobi ili balkonu. Osim listova, i cvetovi kantariona teraju komarce. Osušene cvetove treba odvojiti od stabljike, staviti u malu vatrostalnu posudu i – zapaliti. Dim rasteruje komarce i obezbeđuje miran san ili boravak na balkonu.

I mirišljave sveće koje sadrže prirodna ulja citrusa i imaju osvežavajući miris su dobre u borbi protiv komaraca.

Veoma efikasni preparati, koji se sastoje od mešavine ulja eukaliptusa i lavande, mogu da se nabave u apotekama.

Karanfil, citrus, geranijum, lavanda ili bosiljak uspešno rasteruju komarce. Tinkturu ovih biljaka (koju možete nabaviti u biljnoj apoteci) trebalo bi nanositi na kožu više puta tokom dana i rešićete probleme svraba i otoka.

(novosti, foto: shutterstock)