Karijera

Kako se nositi sa “ŠEFOM IZ PAKLA”?

Najbolji šef je onaj koji se prema svojim zaposlenicima odnosi kao mentor, koji pomaže da isti budu što bolji i uspješniji. Ipak, surova realnost je takva da postoje i oni, koji ne samo da zloupotrebljavaju svoj autoritet, već šalju i negativne vibracije, koje mogu uveliko uticati na rad zaposlenih.

No, kako se nositi s tim? U nastavku vam donosimo nekoliko korisnih savjeta..

1. Rasprava

Kako u privatnom, tako i u poslovnom životu uvijek birajte raspravu umjesto konfrontacije. Kada god iz šefovih usta čujete kritiku, nemojte reagirati emocionalno, pa se uvrijediti, već to uzmite kao izazov da se poboljšate.

Ako on vidi nešto loše u tome kako se nosite s određenim stvarima, pitajte ga za savjet, te naučite nešto novo, što će vam koristiti.

American Psychological Association, ističe da je ključ u razumijevanju šefovog “teškog” ponašanja i učenju kako upravljati vlastitim negativnim emocijama, da ne bi postali žrtva vlastitog istog.

2. Profesionalnost

Možda vam se vaš šef ne sviđa kao osoba, no on nije tu da bi vam bio prijatelj. Isti je vaš nadređeni i morate ga poštovati na profesionalnoj razini. To je granica koju ne smijete preći, ukoliko želite zadržati posao.

3. Strpljivost

Neki šefovi imaju tendenciju maltretirati svoje zaposlenike, samo kako bi pokazali svoju moć i to uglavnom na početku. Ono što morate napraviti, u takvim situacijama, jeste nositi se s tim na najbolji mogući način, posebno kada ste na radnom mjestu, te nastaviti odrađivati posao, što bolje možete.

S vremenom i on će se umoriti od svega, ali i primijetiti vaše uspjehe, pa će prestati s takvim ponašanjem, nadamo se. Ukoliko ne, prvo dobro razmislite kome se možete obratiti za pomoć sa svojim problemom, pa tek onda nešto poduzmite. Iako je realnost na ovom polju vrlo surova, na šta morate biti spremni.

(zenski-magazin.com)